Moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș în Episcopia Caransebeșului

Moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș în Episcopia Caransebeșului

Album foto
În ajunul sărbătorii Înălțării Sfinte Cruci, au fost întâmpinate moaștele sfântului ocrotitor al Banatului, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul sărbătorii Înălțării Sfinte Cruci, marți 13 septembrie, au fost întâmpinate moaștele sfântului ocrotitor al Banatului, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei a adus spre închinare credincioșilor Banatului Montan sfântul odor ce se păstrează în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Cu acest prilej după ce au fost purtate în procesiune în jurul catedralei a fost oficiată și Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

„Bucuria noastră a fost deplină astăzi pentru că iarăși ocrotitorul Timișoarei, ocrotitorul Banatului, Sfântul Ierarh Iosif, cercetează Episcopia Caransebeșului. Așa a binevoit Bunul Dumnezeu, așa a binecuvântat Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ca în acest an al mântuirii 2016, să avem această sărbătoare în Episcopia noastră, o sărbătoare cu totul specială prin primirea moaștelor și săvârșirea Sfintei Liturghii. Avem bucuria cinstirii moaștelor celui care ocrotește Banatul de 360 de ani, pentru că Sfântul Iosif s-a născut în eternitate și se roagă pentru clerul și poporul din Țara Banatului de 360 de ani, el trecând la cele veșnice în 1656, iar de 60 de ani este pomenit în rândul sfinților. Acest sfânt blând și bun să-i binecuvinteze pe toți credincioșii eparhiei noastre și a întregii Mitropolii a Banatului, pe care a păstorit-o în vremuri grele, la mijlocul secolului al 17-lea”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Alături de numeroșii credincioși la Sfânta Liturghie au fost prezente și autorități locale. Toți cei care au participat la sfânta slujbă au avut posibilitatea să se închine Sfântului Iosif cel Nou, moaștele căruia au mai fost doar o singură dată în Episcopia Caransebeșului, în urmă cu 4 ani. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, dirijat de către părintele profesor Gheorghe Tistu. După slujbă cei doi ierarhi au sfinţit o troiţă ridicată în curtea reşedinţei episcopale.

Mâine va avea loc Pelerinajul de pe Muntele Mic, cea de-a 11-a ediție, fiind purtată în procesiune racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou până la crucea-monument, la baza căreia se va oficia Sfânta Liturghie.


Data: 13 septembrie 2016 • Vizualizări: 982