Muzică și culoare: Vernisajul expoziției de artă plastică Nik Potocean

Muzică și culoare: Vernisajul expoziției de artă plastică Nik Potocean
Artistul plastic bocșean Nicolae Potocean a fost invitatul Centrului German „Alexander Tietz” din Reșița pentru a expune, pentru a doua oară în acest mirific spațiu al cărții, cele mai recente dintre lucrările sale
Autor: Gabriela Șerban
În cadrul Proiectului „Iunie – luna expozițiilor”, proiect inițiat de Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și aflat la cea de-a XI-a ediție, data de 19 iunie a fost dedicată picturii, invitat fiind bocșeanul Nik Potocean.

Despre autor și lucrările expuse s-au exprimat artistul plastic Gustav Hlinka, președintele UAP sucursala Reșița și partener al evenimentului, Gabriela Șerban, managerul bibliotecii publice bocșene, parteneră, de asemenea, în cadrul evenimentului, dna. prof. Elvira Slovik și dna. dr. istoric Dana Bălănescu, iar rolul de moderator i-a revenit profesorului univ. dr. Cristian Chioncel, vicepreședintele Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin și prorector UEM Reșița.

În ciuda vremii, nu doar capricioasă, ci chiar dezlănțuită, o mână de oameni iubitori de artă și admiratori ai talentului și perseverenței autorului, au fost prezenți la un eveniment de suflet, înobilat de vioara mânuită cu atâta măiestrie de prof. George Gassenheimer.

Nicolae Potocean (Nik) s-a născut în 19 octombrie 1953 la Timișoara, dar copilăreşte şi trăieşte la Bocşa. Pasionat de desen încă din copilărie, primele ore le are cu prof. Petru Kneipp, care îl încurajează în această direcţie. Cu toate acestea, Nik Potocean nu alege o carieră de artist, pânza şi pensula rămânând doar la stadiul de hobby. Lucrează la CMB Bocşa şi se axează, pentru o bună perioadă, pe desenul tehnic. Totuşi, se reîntoarce la desenul artistic şi începe să picteze pe pânză fiind, în principal, un autodidact. Urmăreşte cu seriozitate emisiuni de televiziune pe teme de artă, în special pe pictorul american Bob Ross, şi continuă să realizeze peisaje, dar şi multe d’apres-uri după diverse ilustrate. Se consultă cu diverşi artişti: Viorel Coţoiu, Petru Coita, etc. iar aceştia îl încurajează.

Încurajări primeşte şi de la criticul de artă Ada D. Cruceanu. Domnia sa remarcă „o mână bună” care, „cu o şcolarizare, fie şi la un cerc de pictură, dacă nu la Şcoala de Arte, ar putea să ajungă fie un bun peisagist, original însă în abordarea „realităţii” peisajului, fie, printr-o accentuare a laturii infantile, un bun pictor naiv”.

Drept urmare, Nicolae Potocean se înscrie la Școala Populară de Artă și Meserii din Reșița, pe care a absolvit-o în vara lui 2018 și, la rândul său, coordonează Atelierul de pictură din cadrul Centrului de Tineret Vasiova, sub egida Bibliotecii Orășenești ”Tata Oancea” Bocșa.

Nik Potocean alege peisagistica, îndrumat şi încurajat şi de pictorul Gustav Hlinka, iar în februarie 2015 expune la sediul Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea” Bocşa în prima sa expoziţie personală intitulată „Anotimpuri” şi vernisată de către artistul Viorel Coţoiu, Gabriela Şerban şi pr. prof.dr. Ionel Petrică, aceştia apreciind în mod special talentul şi mâna artistului, meticulozitatea dovedită în creaţii, lumina şi culoarea lucrărilor care, alăturate într-un mod plăcut şi echilibrat, atrag de la prima privire.

Expoziţia se bucură de succes şi, la nici o lună de la prima expoziţie personală, artistul plastic Nicolae Potocean din Bocşa expune pentru a doua oară, de astă dată la Reşiţa. Librăria “Semn de carte” a fost gazda evenimentului din 4 martie 2015, „o explozie de sunet şi culoare”! Despre lucrările expuse au vorbit artiştii Gustav Hlinka şi Viorel Coţoiu, precum şi managerul bibliotecii bocşene, Gabriela Şerban.

În perioada 2 – 5 septembrie 2015 pictorul Nicolae Potocean a expus în cadrul Taberei de literatură ed. a II-a de la Anina. Din februarie 2016 este membru UAP filiala Reșița, în aceeași lună are loc vernisajul celei de-a IV-a expoziții personale (la sediul Bibliotecii „Tata Oancea” Bocșa), iar în cadrul Salonului de primăvară din aprilie 2016, expune alături de membrii UAP Reșița (tot în organizarea bibliotecii bocșene). Apoi, sunt tot mai dese expozițiile personale și de grup, Nik Potocean abordând diverse teme și stiluri.

Admirat fiind pentru talentul și ambiția sa, în anul 2017 Nicolae Potocean a fost invitatul dlui. Valentin Homescu în cadrul emisiunii „Călător fără bilet” de la Banat TV.

Data: 21 iunie 2018 • Vizualizări: 247