Nașterea Maicii Domnului prăznuită în Episcopia Caransebeșului

Nașterea Maicii Domnului prăznuită în Episcopia Caransebeșului

Album foto
La praznicul Nașterii Maicii Domnului, mănăstirea din orașul-stațiune Băile Herculane și-a sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
Sărbătoarea a debutat de dimineață cu o procesiune de la așezământul monahal până la altarul de vară, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în prezența autorităților locale și a unui număr însemnat de credincioși dintre care foarte mulți pelerini îmbrăcați în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului.

„În fiecare an, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, poposim duhovnicește în orașul-stațiune Băile Herculane, la hramul mănăstirii din această localitate. Ne-am bucurat și astăzi foarte mult pentru că atât credincioși din oraș, cât și credincioși veniți la odihnă și tratament în această stațiune, au venit ca să participe la Sfânta Liturghie și mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Începem frumos și duhovnicește Noul An bisericesc cu acest praznic al Maicii Domnului și cu această liturghie solemnă săvârșită în centrul stațiunii Băile Herculane. Îl felicităm pe părintele protosinghel Nectarie, care administrează acest așezământ monahal, felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui așezământ monahal și mulțumim credincioșilor care au lăsat astăzi toată grija cea lumească și au venit ca împreună să o rugăm pe Preacurata Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria să mijlocească pentru noi înaintea Fiului ei și Dumnezeului nostru. De asemenea, i-am îndemnat pe credincioșii noștri să fie cu luare aminte la viața și lucrarea Sfinților Părinților noștri, Ioachim și Ana, cei care au răbdat până la sfârșit și au primit din partea lui Dumnezeu un dar la bătrânețe. Deși Sfânta Ana era stearpă, totuși, acolo unde Dumnezeu voiește, se biruiește rânduiala firii, căci face toate câte le voiește Dumnezeu, a dezlegat pântecele Anei și la împlinirea vremii, s-a născut Preacurata Născătoare de Dumnezeu, ca din ea să se nască la altă plinire a vremii, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În anul 2007, la propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram Sfânta Mare Muceniță Varvara. În continuare ierarhul a sfințit o troiță înălțată pe platoul Coronini.

La orele serii Chiriarhul a poposit în Parohia Plugova, unde înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a sfințit o troiță și a binecuvântat monumentul eroilor recent restaurat. De asemenea a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru eroii și martirii neamului românesc. Cei care s-au implicat în ridicarea troiței și în renovarea monumentului au primit din partea ierarhului „Diploma de excelență Sf. Apostol Și Evanghelist Luca” .


Data: 9 septembrie 2017 • Vizualizări: 1149