Noaptea Muzeelor la Reşiţa

Noaptea Muzeelor la Reşiţa
Aflat la a X–a ediţie, evenimentul cultural numit „Noaptea Muzeelor” s-a desfăşurat cu succes şi la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa
Autor: Pr. Valentin Popovici
Manifestarea are loc întotdeauna în jurul datei de 18 mai şi se înscrie într-o simetrie comună, ce marchează Ziua Internaţională a Muzeelor, la care aproximativ 3000 de muzee sărbătoresc anual printr-o serie de expoziţii cu acces liber sau chiar prin organizarea unor festivităţi propuse pentru cei care doresc să-şi petreacă noaptea prin ceva mai deosebit. Promovarea prin mass-media, programele tipărite din timp şi oferite la diverse instituţii precum şcoli, biserici sau în locuri publice, au făcut ca sălile de expoziţie să devină neîncăpătoare, stârnind astfel curiozitatea şi interesul unui public larg.

Oferta Muzeului Banatului Montan din Reşiţa pe anul 2014 a cuprins următoarele vernisaje: Expoziţia de minerit – „Lume fără cer. 300 ani de minerit în Banat” ce prezintă obiecte de minerit, fotografii şi costume de epocă ce vorbesc despre istoria mineritului în Banat; Expoziţia de mineralogie – Bogăţia din adâncuri: Flori de mină” – caracterizată prin expunerea unor eşantioane formate din unul sau mai multe minerale, recoltate din subterane în timpul activităţilor de minerit şi caracterizate prin culori, forme şi dimensiuni cu valoare estetică. Mineralele de stibină, galenă, baritină, cuarţ etc., aşezate într-o mare varietate de forme şi de o cromatică minunată, impresionează prin frumuseţea lor neobişnuită în vitrinele muzeului pe cei dornici să le privească. Au fost vernisate şi: Expoziţia de artă nativă – Mircea Vintilă, cu o colecţie de tablouri, realizate într-un stil de impresionism oferă o notă aparte vizitatorilor mai experimentaţi şi cunoscători ai artelor plastice; Expoziţia de etnografie, cu piese de vestimentaţie şi gospodărire rurală din zona Banatului de Munte; Expoziţia „De la piatră…la computer. Investigaţii în lumea scrisului” - o expunere de pietre funerare din perioada romană intercalate cu prezentarea unor imagini online computerizate realizate live de la principalele expoziţii muzeistice din ţară şi din Europa; „Expoziţia de Aparatură Cinematografică – As. Cogito” - o colaborare cu un colecţionar particular, pasionat de aparatură video şi o Expoziţie de machete, opere ale unor artişti geniali locali.

În deschidere, muzeograful dr. Livia Magina ne-a declarat: „Ne-am alăturat şi noi, prin organizarea celor expuse, acestei mişcări europene şi mondiale numită sugestiv – Noaptea Muzeelor - spre a arăta valorile particulare şi generale ce ne definesc şi ne unesc în acelaşi timp, încercând să atragem un public cât mai larg, dând astfel o notă de apreciere tuturor bunurilor de patrimoniu ce vorbesc de istoria unui loc sau a unei persoane”. Finalul acţiunii s-a încheiat cu promisiunea că cele expuse vor mai rămâne o perioadă, pentru a fi în continuare vizitate de cei interesaţi.

Data: 19 mai 2014 • Vizualizări: 500