Noi cercetări arheologice la Tibiscum-Jupa

Noi cercetări arheologice la Tibiscum-Jupa
Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a efectuat noi cercetări în cadrul rezervației arheologice de la Tibiscum-Jupa
Autor: Serviciul Prezidial
Una dintre cele mai importante rezervații arheologice din Banat este cea de la Tibiscum-Jupa. Aceasta se află în administrarea Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, care în fiecare an efecutează săpături arheologice.

Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, arheolog de meserie, ne relatează cum s-au desfășurat anul acesta cercetările arheologice din anticul Tibiscum: „Campania arheologică desfășurată în această vară în rezervația arheologică de la Tibiscum-Jupa, a reunit două colective de cercetare. Colectivul Facultății de Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și colectivul muzeului din Caransebeș. Cercetările au fost efectuate pe cinci sectoare și este pentru prima dată când facem o cercetare de masă. Aceste sectoare au fost reprezentate astfel: trei în cadrul rezervației arheologice de la Tibiscum, în castru, unde colega noastră Simona Regep a săpat barăcile militare, în afara castrului, Călin Timoc împreună cu Atalia Ștefănescu și Mariana Crânguș au dezvelit o clădire impresionantă, iar Ana Hamat împreună cu Lucia Ardeț au continuat cercetările la druml nord-sud, totodată finalizând în această vară și săpăturile la clădirea numărul 14. Cele mai importante săpături le-au desfășurat colegii mei, pe partea dreaptă a râului Timiș. Au fost descoperite piese deosebit de importante în ceea ce privește istoria creștinismului incipient din Dacia Romană dar și evoluția și continuitatea de locuire în spațiile vechii provincii Dacia între secolele IV-V. Tibiscum-ul scoate la suprafață și reprezintă unele dintre primele locuri puternic creștinate din Dacia Romană”.

„Anul acesta am cercetat o secțiune de la Tibiscum-Iaz, iar în cadrul acesteia am identificat o clădire cu funcționalitate publică și nu privată. Această clădire era dispusă la drumul roman care mergea la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am reușit să cercetăm doar intrarea clădirii respective, acesta era compusă dintr-un coridor, zidurile erau susținute de contraforți. Zidurile sunt construite într-o tehnică romană târzie, din piatră de râu cu pământ. Clădirea datează probabil din secolul patru, deci în perioada de după retragerea romană, când izvoarele ne spun că atât armata, cât și administrația, s-au retras din această zonă”, a arătat Lavinia Grumeza, arheolog în cadrului muzeului din Caransebeș.

În perioada următoare, rezervația arheologică de la Tibiscum-Jupa, va intra într-un amplu proces de restaurare. Aceasta adună în fiecare an cercetărori, istorici, arheologi, precum și studenți pasionați de istorie care doresc să afle lucuri noi despre bogata și impresionanta istorie a anticului oraș roman Tibiscum.

Data: 4 septembrie 2013 • Vizualizări: 791