Numiri de preoţi în Episcopia Caransebeşului

Numiri de preoţi în Episcopia Caransebeşului
La reşedinţa episcopală din Caransebeş a avut loc şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului. Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat temeiuri privitoare la numirea de preoţi în parohiile vacante ale eparhiei
Autor: Serviciul Prezidial
De curând, la reşedinţa episcopală din Caransebeş a avut lo şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului şub preşedenţia Preasfinţitului părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. La şedinţă au participat, pe lângă consilierii eparhiali şi părinţii protopopi ai celor patru protopopiate ale Eparhiei, în calitate de invitaţi.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat temeiuri privitoare la numirea de preoţi în parohiile vacante ale eparhiei, aprobarea unei noi metodologii de notare administrativă a preoţilor din Eparhiei pe anul 2011.

Astfel, urmare vacantării postului de preot paroh la parohia Bocşa Montană, Protopopiatul Reşiţa, cu data de 1 decembrie 2010, prin depunerea din treapta preoţiei a preotului Daniel Crecan, Serviciul Administrativ-Bisericesc a adus la cunoştinţa celor interesaţi posibilitatea ocupării prin concurs a acestui post. La concursul de dosare şi-au depus cereri patru clerici în vederea transferului.

Potrivit normelor metodologice, dar şi a referinţelor din dosarul de concurs, Permanenţa Consiliului Eparhial a numit în postul vacant de preot la parohia Bocşa Montană din protopopiatul Reşiţa pe preotul Ciprian Costiş de la parohia Cuptoare-secu, protopopiatul Reşiţa, începând cu data de 1 februarie 2011.

Pr. iconom Ciprian-Ion Costiş de la Parohia Cuptoare-Secu Reşiţa, Protopopiatul Reşiţa. Funcţionează în actuala parohie din luna septembrie a anului 2002, având aşadar o vechime de 8 ani şi 5 luni. Este absolvent al Facultăţii de Teologie din Timişoara, în anul 2002, promovând şi examenele pentru definitivat şi gradul II în preoţie. A absolvit un master în Administraţie Publică la Universitatea Drăgan din Lugoj şi un curs de educaţie parentală. În calitate de paroh, a desfăşurat o frumoasă activitate bisericească, dezvoltând proiecte cu tinerii din parohie, dar şi implicându-se în multiple lucrări gospodăreşti la biserică şi casa parohială.

Totodată, urmare vacantării postului de preot slujitor la Parohia „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” Caransebeş, Protopopiatul Caransebeş, prin transferul în Episcopia Devei şi Hunedoarei, al preotului Iulian Selaje, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului a analizat cele două cereri depuse la Centrul Eparhial în vederea ocupării postului de preot vacant, iar în urma analizării cererilor s-a numit începând cu data de 1 februarie 2011 în postul de preot slujitor la parohia Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” Caransebeş, Protopopiatul Caransebeş, preotul Mihai Iliuş-Olariu, preot slujitor la catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş.

Pr. Mihai-Mircea Iliuş-Olariu de la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” Caransebeş. Hirotonit în anul 2004 pe seama Parohiei Goruia, Părintele Iliuş este slujitor în cadrul Centrului eparhial Caransebeş din anul 2006. Iniţial a deservit Complexul de Servicii Sociale „Sf. Vasile cel Mare”, iar din luna decembrie 2006, odată cu târnosirea paraclisului de la demisolul noii catedrale, a fost numit preot slujitor la acest sfânt locaş. Prin urmare, are o vechime în preoţie de şase ani şi cinci luni, din care la catedrală 4 ani şi 2 luni. A absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Caransebeş în anul 2004, având un master în Managementul Marketingului Educaţional la Universitatea din Reşiţa şi un master în teologie la Facultatea din Arad. Are gradul definitiv în preoţie.

Pe lângă problemele administrative bisericeşti s-a discutat modalitatea de întrebuinţare a Fondului Eparhial Pastoral şi s-a aprobat ordinea de zi a adunării eparhiale a Episcopiei Caransebeşului, care va avea loc la data de 5 februarie 2011.

„Am socotit că este important ca împreună cu părinţii protopopi pentru a stabili anumite norme metodologice de notare a preoţilor, precum şi de a ne consulta cu privire la numirea a doi preoţi în două parohii importante din Eparhia noastră. Suntem preocupaţi de situaţia financiară dificile pe care o traversează şi parohiile şi în consecinţă am adoptat măsuri economice de austeritate la centrul eparhial, pentru a ajuta parohiile sărace. de aceea am declarat 17 parohii misionare pentru a le scuti de anumite taxe şi pentru a putea sprijini acest preoţi misionari ai eparhiei noastre.” ne-a declarat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Data: 20 ianuarie 2011 • Vizualizări: 2568