O altfel de bucurie: aceea de a dărui

O altfel de bucurie: aceea de a dărui

Album foto
Joi, 14 iunie, – de Ziua Mondială a Donatorului de sânge, Centrul de Tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom a găzduit festivitatea de încheiere a Campaniei umanitare „Împreună dăruim viață”
Autor: Departamentul de tineret
Joi, 14 iunie, – de Ziua Mondială a Donatorului de sânge, Centrul de Tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom a găzduit festivitatea de încheiere a Campaniei umanitare „Împreună dăruim viață”, derulată de ATOR Banatul de Munte, alături de mai multe instituții și organizații din județul Caraș-Severin, în perioada 14 mai – 14 iunie 2018.

Proiectul umanitar, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a cuprins două campanii distincte, dar strâns legate într ele, și anume: campanie de donare de sânge (15 mai – 8 iunie 2018) și campanie de distribuire de alimente și dulciuri copiilor proveniți din familii nevoiașe (8-14 iunie 2018).

Evenimentul de la Moniom a reunit atât reprezentanți ai organizatorilor și voluntarilor implicați, cât și beneficiari ai campaniei, respectiv copii și părinți de la Centrele de zi „Maria” și „ABC” ale Primăriei Reșița, precum și alți invitați și oameni de bine. În deschidere, părintele Mihai Ciucur – coordonatorul campaniei, a prezentat bilanțul acesteia, evidențiind punctele forte, dar și punctele slabe ale proiectului. „A fost o campanie frumoasă, dar și dificilă în egală măsură, având în vedere că nu a fost nici de această dată ușor să mobilizăm donatorii de sânge, într-o societate care devine din ce în ce mai indiferentă la nevoile celorlalți. Totuși, putem spune că atât campania de donare de sânge, cât și cea de donare de alimente copiilor nevoiași și-au atins scopul. Practic, vorbim de o dublare a numărului mediu de donatori pe perioada derulării campaniei, pe de o parte, și de un număr de peste 130 de copii sprijiniți cu pachete consistente, constând atât în alimente și dulciuri, cât și în produse de igienă și curățenie, pe de altă parte. Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc tuturor partenerilor, voluntarilor și donatorilor și, în special, preoților din Protopopiatul Reșița, pentru mobilizarea și dragostea arătată celor aflați în suferință”, a precizat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului Misionar și Activități cu tineretul al Episcopiei Caransebeșului.

În cadrul evenimentului, au mai luat cuvântul reprezentanți ai altor organizații partenere, respectiv Tudorița Nicula – din partea Asociației „Din inimă pentru inimă”, Anita Radics – din partea ATOR Banatul de Munte, Adelina Rus – din partea Colegiului Național al Asistenților Sociali, filiala CS, Oana Filip – din partea Ligii Studenților UEM, precum și alți invitați.

Tot în cadrul festivității, copiii și părinții prezenți, au putut viziona un material despre tabăra „Credință și artă pentru toți”, tabără de care vor beneficia gratuit în perioada următoare, în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, derulat de Asociația „Centrul de Tineret Moniom”. La final, beneficiarii au primit pachete cu alimente, dulciuri și produse de igienă personală și toți cei prezenți au participat la o agapă frățească oferită de organizatori.


Campania „Împreună dăruim viață” în cifre

Campania de donare de sânge s-a desfășurat la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița și în punctele mobile organizate la: Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici. Pe perioada campaniei (17 zile de donare, din perioada 15 mai – 8 iunie 2018), au fost înregistrați un număr total de 448 de donatori (394 la Reșița, 22 la Moldova Nouă, 17 la Caransebeș, 10 la Oravița și 5 la Bozovici), dintre aceștia un număr de 72 de persoane au donat și bonurile de masă cu ajutorul cărora s-au achiziționat alimente pentru copiii nevoiași.

Astfel, numărul mediu de donatori pe zi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Reșița, în perioada derulării campaniei, a fost de 23 de donatori pe zi, în condițiile în care într-o perioadă obișnuită numărul donatorilor este de 10-12 pe zi. Dacă luăm în calcul și donatorii din punctele mobile, pe perioada campaniei s-a înregistrat un număr mediu de 26 de donatori pe zi.

Campania de donare de alimente și obiecte igienico-sanitare copiilor proveniți din familii nevoiașe, a avut ca beneficiari familiile cu mai mulți copii, aflate în dificultate din orașele: Reșița, Anina, Moldova Nouă, Caransebeș, Oravița și din zona Văii Almăjului.

Astfel, în cadrul campaniei, au fost sprijiniți cu pachete constând în alimente de bază, dulciuri și obiecte igienico-sanitare un număr de 134 de copii, proveniți din 42 de familii cu risc de excluzine socială, astfel: Reșița - 30 de copii (10 de familii), Anina – 60 de copii (15), Moldova Nouă - 25 de copii (10 familii), Oravița - 10 copii (4 familii), Caransebeș - 4 copii (o familie), Valea Almăjului - 5 copii (2 familii).

Valoarea totală a produselor distribuite în cadrul campaniei a fost de 7.329 lei, după cum urmează: Reșița și Anina – 5.677 lei, Moldova Nouă – 600 lei, Oravița – 350 lei, Caransebeș - 402 lei, Bozovici – 300 lei.

Având în vedere nevoia crescută de sânge și numărul foarte redus de donatori din perioada verii, organizatorii au decis reluarea campaniei de donare de sânge începând cu luna iulie, iar extragerea câștigătorilor premiilor puse în joc a fost amânată până la încheierea acesteia, respectiv la finalul lunii iulie.

Organizatorii campaniei au fost: ATOR Banatul de Munte - filialele: Reșița, Moldova Nouă, Caransebeș, Oravița, Anina, Bocșa, Valea Almăjului, Asociația „Din inimă pentru inimă” Reșița, Protopopiatul Ortodox Reșița, Colegiul Național al Asistenților Sociali - filiala Caraș-Severin, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița , Clubul Lions Onix Reșița, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, Liga Studenților din Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, Asociația „Centrul de Tineret Moniom” și s-a derulat cu sprijinul Magazinelor „Refiil” din Reșița.

Data: 15 iunie 2018 • Vizualizări: 744