O educație altfel a tinerilor într-un cadru creștin autentic

O educație altfel a tinerilor într-un cadru creștin autentic

Album foto
Şi în acest an, în perioada 5-11 februarie, Mănăstirea Izvorul Mureşului din judeţul Harghita a găzduit deja tradiţionala tabără dedicată educării tinerilor creştini ortodocşi, numită în acest an „Credinţă şi istorie pentru toţi”
Autor: Anita Radics
Timp de 7 zile, un grup de 40 de tineri, atât din Episcopia Caransebeşului, membri ai Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte, cât şi din Episcopia Covasnei şi Harghitei, au petrecut o săptămână de vacanţă altfel într-un cadru creştin autentic, în care, după cum dezvăluie tematica, educarea şi formarea lor religioasă a fost împletită cu creaţia, pelerinajul şi cunoaşterea şi aflarea anumitor aspecte istorice care unesc cele două eparhii.

Pe parcursul celor 7 zile de vacanţă altfel, tinerii au luat parte la un program vast de activităţi, unit cu rugăciunea şi Paraclisul Maicii Domnului, fiecare dintre acestea fiind selectate ca având rolul său important în zidirea educării tinerilor şi a descoperirii unei biserici autentice a lor.

Având binecuvântarea celor doi ierarhi, a Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului şi a Preasfinţitului Părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, desfăşurarea activităţilor s-a realizat într-un mod alternativ, de la participarea la seminarul de dezvoltare personală „Cum să fii liber/ă într-o lume înrobită”, moderat de către doamnele psiholog Cristina Buliga şi Maria Liţă, până la pelerinajele realizate în cele două judeţe aflate sub ocrotirea eparhiei gazdă.

În cadrul seminarului de dezvoltare personală, tinerilor li s-a propus un număr de trei teme care au abordat şi dezbătut în fiecare dintre cele trei zile, prin moduri atractive şi pe placul participanţilor – prin povestiri, experienţe personale şi jocuri de rol – anumite subiecte tabu, necesare cunoaşterii lor de către tineri, identificarea acestora în decursul cotidian, tratarea lor şi prevenirea repercusiunilor negative.

Un alt mod reuşit de a completa activităţile taberei l-a reprezentat intercalarea celor două pelerinaje de marţi, 7 februarie, în judeţul Covasna şi joi, 9 februarie, în judeţul Harghita. Pe parcursul celor două zile, tinerii au avut ocazia de a vizita câteva dintre obiectivele importante ale celor două teritorii, obiective precum: prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, muzeul Carpaţilor Răsăriteni şi Catedrala din Sfântul Gheorghe. De asemenea, a fost vizitat atelierul de iconografie al soţilor Matei şi Kornelia Schinteie, din staţiunea Covasna, prilej cu care tinerii au purtat dialoguri, au cunoscut şi pătruns în ceea ce înseamnă taina şi arta iconografiei. Totodată, obiectivele judeţului Harghita, miturile şi istoria lor au reprezentat un alt scop al pelerinajului participanţilor la această tabără. Tinerii au vizitat Cheile Bicazului, Lacul Roşu, iar mai apoi Mănăstirea Sfântul Proroc Ilie de la Topliţa, loc cu o deosebită importanţă, care uneşte cele două eparhii, prin prisma faptului că din acest aşezământ monahal a venit episcop la Caransebeş Miron Cristea, devenit primul patriarh al României.

Un alt moment important l-a reprezentat ziua de vineri, datorită săvârşirii Liturghiei Arhiereşti de către Preasfinţitul Părinte Andrei care, aflat în mijlocul tinerilor, le-a transmis binecuvântarea şi cuvântul său de învăţătură. În cadrul Sfintei Liturghii, mare parte a tinerilor s-au pregătit pentru împărtăşirea cu Sfintele Taine.

Sâmbătă, 11 februarie, tabăra „Credinţă şi istorie pentru toţi” şi-a celebrat finalul roditor printr-o slujbă de mulţumire, oficiată în paraclisul mănăstirii de către părintele inspector în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeşului, Mihai Ciucur, alături de părintele secretar eparhial şi inspector în cadrul aceluiaşi departament, al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, părintele Laurenţiu Panciu, însoţiţi de preoţii responsabili ai acestei tabere. La momentul festiv, maica stareţă Miriam Oprea a transmis un cuvânt tuturor celor prezenţi, asigurându-i de dorinţa de continuitate a acestei tradiţii. La final, toţi cei prezenţi au primit din partea eparhiei gazdă diplome şi daruri.

Gânduri şi mărturii ale tinerilor participanţi

„Pentru mine, această tabără a fost un mod de a mă apropia mai mult de Dumnezeu, de a-L simţi mai aproape de inima mea, de a simţi că mă iubeşte. Au fost 5 zile minunate în care am legat prietenii strânse, în care am cules amintiri de neuitat. Au fost 2 zile în care am fost mici pelerini prin judeţele Harghita şi Covasna, în care am vizitat mănăstirile, bisericile şi obiectivele importante. Pentru mine, consider că cel mai emoţionant moment a fost atunci când Preasfinţitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie.
A fost o experienţă de neuitat şi sper să mai am ocazia de a participa la astfel de tabere.” – Ioana Păncescu, Episcopia Covasnei şi Harghitei

„Pentru mine, această tabără a însemnat un prilej de a mă desprinde de toate celelalte lumeşti şi de a mă apropia de Dumnezeu. Îmi amintesc cu bucurie de dragostea cu care ne-au întâmpinat maicile Mănăstirii Izvorul Mureşului, făcându-ne să ne simţim ca acasă. În două zile ale taberei am fost pelerini în judeţele Covasna şi Harghita, unde am vizitat mai multe obiective turistice, printre care şi Mănăstirea Topliţa de unde a plecat primul patriarh al României, ce a fost şi episcop la Caransebeş. Dintre toate acestea, cel mai mult m-a impresionat dragostea Preasfinţitului Părinte Andrei, care ne-a vorbit cu multă iubire şi înţelepciune la sfârşitul Sfintei Liturghii de vineri. Mă simt împlinit acum când îmi dau seama de şansa pe care am avut-o şi nădăjduiesc să mă reîntorc în acest loc atins de mâna lui Dumnezeu.” – Mircea Ştefan, Episcopia Caransebeşului

„Tabăra aceasta a fost una dintre cele mai frumoase experienţe ale mele. Am vizitat locuri care aveau o istorie încărcată şi frumoasă, am cunoscut oameni de la care am multe de învăţat şi, cel mai important, m-am apropiat de Dumnezeu. Am învăţat că legăturile între oameni se formează mai ales prin rugăciuni şi ajutorul lui Dumnezeu. Ca şi o concluzie, afirm că tabăra aceasta pentru tineri a însemnat mult pentru mine, reuşind să mă apropii de oameni frumoşi şi, inevitabil, de Cel care ne-a adus împreună.” – Claudiu Suciu, Episcopia Covasnei şi Harghitei

„Tabăra aceasta ne-a învăţat două lucruri foarte importante: să ne menţinem CREDINŢA şi LIBERTATEA! Am trăit o experienţă care a fost despre tineri şi pentru tineri. La Izvorul Mureşului s-au legat prietenii adevărate, prietenii create la Sfântul Potir, prietenii curate care vor supravieţui timpului. Lumea din zilele noastre este ca o mare învolburată, dar căldura maicilor, răbdarea preoţilor, înţelegerea profesorilor şi a voluntarilor ne-au făcut să simţim că noi suntem, de fapt, într-un micuţ rai!” – Karina Sîtea, Episcopia Caransebeşului

„A fost despre noi. Şi, pe lângă acest fapt, ni s-a povestit în cel mai frumos mod că suntem fii ai Luminii, fiecare iubiţi şi aşteptaţi. Am petrecut câteva zile uimitoare, care mi-au lăsat un car de amintiri şi de sentimente. Nu cred că aş fi putut pleca din acea tabără cu ceva mai frumos, decât cu sentimentul, amintirea şi siguranţa. Trei lucruri am simţit, dar în zeci de feluri. Vorbind de o educaţie a sufletului tânăr şi a sentimentelor acestuia, cred că aceasta înseamnă, de fapt, o tabără religioasă a tinerilor: să simţi mult, bine şi curat. Şi atunci când simţim curat, suntem siguri de un lucru: că Hristos este în mijlocul nostru!” – Anita Radics, Episcopia Caransebeşului

Taberele de creaţie şi de istorie, organizate de Episcopia Caransebeşului în parteneriat cu alte eparhii apropiate acesteia din punct de vedere duhovnicesc, au un scop bine conturat în ceea ce priveşte misiunea, educarea şi formarea tinerilor: acela de a determina viitoarea generaţie să dorească aderarea la unitate, comuniune şi îndreptare şi să găsească, prin legăturile stabilite în cadrul acestor vacanţe altfel, o viziune comună şi paşnică asupra viitorului, indiferent de regiunile diferite şi îndepărtare din care provin. Iar această viziune comună şi paşnică să fie crescută şi aflată sub ocrotirea Bisericii, în dreptul Sfântului Potir, acolo unde s-au legat aceste prietenii durabile în Hristos.

Data: 13 februarie 2017 • Vizualizări: 826