O nouă ediţie a taberei ortodoxe de creaţie „Credinţă şi artă pentru toţi”

O nouă ediţie a taberei  ortodoxe  de  creaţie „Credinţă şi artă pentru toţi”

Album foto
În localitatea Sasca Montană s-a desfășurat în perioada 1-6 iulie, cea de-a treia ediție a taberei ortodoxe de creație „Credință și artă pentru toți” care a reunit 25 de copii cu vârste între 9-15 ani din localitățile: Cornereva, Domașnea, Caransebeș și Rusca Montană
Autor: Serviciul Social-Misionar
O parte dintre copii au participat ca urmare a rezultatelor foarte bune obținute la concursurile „Să ne cunoaștem credința”, iar cealaltă parte provin din familii cu posibilități reduse. Tabăra a fost organizată de Episcopia Caransebeșului, prin sectorul Social – Filantropic, Misionar și Activități cu tineretul, cu sprijinul Mănăstirii Nera din localitatea Sasca-Montană și în colaborare cu parohiile participante la proiectul „Tineri în Biserică” de pe raza cărora au provenit copiii care au beneficiat de tabără în mod gratuit.

Activitățile desfășurate pe parcursul celor șase zile au fost coordonate de inspectorul pentru activitățile cu tinerii din cadrul Episcopiei Caransebeșului, diac. Mihai Ciucur, care, alături de pr. Gelu Moldovan din Oravița și de o echipă formată din cadre didactice și artiști plastici, a oferit tinerilor participanți un bogat program artistic, duhovnicesc și recreativ. Programul taberei a cuprins activități dintre cele mai diverse, toate având ca scop promovarea valorilor Bisericii noastre – rugăciunea, înțelegerea corectă și participarea la Sfintele Taine, comuniunea, milostenia, dar și a valorilor morale, în general: frumosul, munca în echipă, spiritul de competitie, respectul față de ceilalți. Participarea la Sf. Liturghie și împărtășirea cu Sfintele Taine a copiilor participanți la tabără a constituit elemental central al preocupărilor duhovnicești din aceste zile, la care s-au adăugat citirea în comun a rugăciunilor de dimineață, de seară și a Paraclisului Maicii Domnului de către toți participanții.

Activitățile de creație artistică s-au concretizat în două ateliere de lucru foarte apreciate de copii. Este vorba, pe de-o parte, de inițierea în tainele sculpturii în lemn sub coordonarea sculptorului George Molin care a modelat cu măiestrie viziunea tinerilor legată de Sfânta Cruce – ca element central al lucrărilor de sculptură. Pe de altă parte, atelierul de confecționare de icoane din semințe de diferite forme, mărimi și culori, sub coordonarea prof. Georgiana Ciucur și Daniela Szeneszy, a reușit să trezească interesul participanților spre cunoașterea de „noi sfinți” – tema centrală a atelierului. Copiii au lucrat cu multă răbdare, pricepere și nu în ultimul rând s-au rugat pentru ca lucrările lor sa fie cât mai frumoase, iar rezultatele muncii lor confirmă pe deplin acest lucru. Nu au lipsit din programul taberei jocurile și concursurile pe echipe, începând cu cele sportive și continuând cu cele de îndemânare și de cunoștințe religioase. În cadrul acestei competiții, coordonată de prof. Gheorghe Szeneszy, s-a remarcat echipa parohiei Cornereva care, la final, a primit trofeul de cea mai bună echipă a taberei. De asemenea, toți participanții au vizitat timp de câteva ore locuri de un pitoresc aparte din Parcul natural Cheile Nerei – Beușnița, în timpul unei frumoase drumeții până la cascada Șușara. Activitățile cu caracter ludic și recreativ au cuprins, în ultima seară, și tradiționalul foc de tabără unde s-a cântat și s-au citit poezii în grai bănățean.

Sâmbătă, 6 iulie, mănăstirea Nera a găzduit festivitatea de încheiere a taberei, în prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului. Aceasta a început în biserica mănăstirii unde toți cei prezenți, în frunte cu ierarhul locului, au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru aceste zile binecuvântate și a continuat cu vernisarea expoziției de icoane din semințe și sculpturi din lemn realizate de copii în timpul taberei. La eveniment au participat preoți din parohiile participante la proiect și din împrejurimi, delegați ai Centrului Eparhial, obștea mănăstirii Nera, precum și părinți și cadre didactice ai copiilor participanți la tabără. La final, ierarhul a oferit copiilor diplome de participare și pungi constând în cărți și obiecte bisericești, felicitându-i totodată pentru calitatea deosebită a lucrărilor realizate și încurajându-i să rămână aproape de biserică și pe mai departe. Nu în ultimul rând, ierarhul a felicitat echipa de reprezentanți ai Centrului Eparhial, dar și de voluntari care s-au îngrijit de activitățile de pe parcursul celor șase zile.

În final, inspectorul pentru activitățile cu tineretul diac. Mihai Ciucur a subliniat: „lucrarea misionară cu tânăra generație a cunoscut aici, în preajma și cu sprijinul mănăstirii Nera, un moment important marcat prin bogatul program duhovnicesc, artistic și recreativ de care copiii au beneficiat pe parcursul acestei săptămâni. Cu ajutorul unei echipe de oameni inimoși și cu dragoste față de credință și copii – cărora le mulțumesc pe această cale – am reușit, sperăm noi, să semănăm în sufletul acestor copii dragostea pentru credința strămoșească, pentru aproapele și pentru frumos, lucrare care, însă, va trebui să fie continuată atunci când vor ajunge acasă, în familie, la biserică și la școală pentru a avea efecte pe termen lung. Prezența Preasfințitului și de această data în mijlocul nostru ne întărește, ne bucură și ne responsabilizează în plus în ceea ce privește misiunea cu tânăra generație”. În acest sens, următoarele tabere oferite copiilor vor fi organizate în luna august la Băile Herculane. De asemenea Ierarhul a vizitat şantierul Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România.


Data: 8 iulie 2013 • Vizualizări: 727