O nouă generație de teologi la Caransebeș

O nouă generație de teologi la Caransebeș

Album foto
Studenţii şi elevii seminarişti de la instituţiile de învăţământ teologic din Episcopia Caransebeşului au avut luni, 22 mai, festivităţile de absolvire a studiilor
Autor: Serviciul Cultural
Studenţii şi elevii seminarişti de la instituţiile de învăţământ teologic din Episcopia Caransebeşului au avut luni, 22 mai, festivităţile de absolvire a studiilor. Manifestările au debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală cu hramul „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, de către un sobor de preoți și diaconi, format din profesori, masteranzi și studenți ai instituției de învățământ teologic caransebeșean, condus de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. La sfânta slujbă au fost prezenți elevii și studenții teologi, conducerea celor două instituții de învățământ teologic, conducerea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, dar şi numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de către elevii și studenții teologi, dirijați de părintele profesor Gheorghe Tistu.

După slujirea Sfintei Liturghii, la Casa de Cultură „George Suru” din localitate s-a desfășurat Cursul festiv pentru promoţia 2017. În deschidere pr. lect. dr. Daniel Alic, coordonatorul Secției de teologie din Caransebeș, a susținut prelegerea festivă, având ca temă „Biserica Ortodoxă Română din Banat în timpul regimului comunist totalitar. Chipuri de ierarhi și preoți”, în prezența Preasfințitului Lucian, profesorilor, masteranzilor, studenților teologi și a elevilor seminariști. Au urmat luări de cuvânt din partea reprezentanților anilor terminali, precum și din partea părinților îndrumători, diriginți și conducerea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, reprezentată prin domnul prorector, conf. univ. dr. ing. Cristian Paul Chioncel.

Preasfințitul Părinte Lucian a transmis în final elevilor și studenților un cuvânt de binecuvântare și de încurajare pentru responsabilitatea pe care o vor avea în mărturisirea cuvântului lui Dumnezeu de la catedră și de la amvon, precum și din postura de bun creștin, îndemnându-i să aprofundeze studiile dobândite. „Ați ajuns să încheiați cu ajutorul lui Dumnezeu o etapă din viața dumneavoastră, mai bine zis un drum al cunoașterii, un drum pe care conștienți l-ați ales și a-ți mers îndrumați fiind de părinții profesori, de doamnele și domnii profesori. Fiecare a-ți ajuns să-L cunoașteți pe Dumnezeu și să cunoașteți teologia într-un anumit stadiu, pentru că niciodată nu putem epuiza studiul teologic. De aceea, trebuie să vă desăvârșiți studiile teologice aprofundând teologia la cursurile masterale, doctorale și prin studiul individual”, le-a transmis Preasfințitul Părinte Lucian elevilor și studenților teologi.

Studenţii absolvenți au „predat cheia” colegilor lor mai mici şi au primit diplome, oferind la rându-le cadrelor didactice flori. Și elevii clasei a XI-a, au primit din partea colegilor care vor absolvi anul acesta cheia Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”. Această frumoasă şi veche tradiţie este şi un gest simbolic prin care se face referire la continuitatea învăţământului teologic pe meleaguri bănăţene, continuitate neîntreruptă vreme de 150 de ani.


Data: 22 mai 2017 • Vizualizări: 3940