O nouă întâlnire duhovnicească pentru tineri la Oraviţa

O nouă întâlnire duhovnicească pentru tineri la Oraviţa
Sectorul Social-Misionar, Filatropic şi Activităţi cu Tineretul al Episcopiei Caransebeşului, în colaborare cu Asociaţia „Metamorfosis” a Mănăstirii Nera şi cu Asociaţia „Sfânta Ecaterina” a Parohiei „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Oraviţa a organizat o nouă întâlnire duhovnicească pentru tineri
Autor: Diac. Nicolae Codrea
Vineri, 1 februarie 2013, la Centrul Comunitar Oraviţa, sediul fostului protopopiat, Sectorul Social-Misionar, Filatropic şi Activităţi cu Tineretul al Episcopiei Caransebeşului, în colaborare cu Asociaţia „Metamorfosis” a Mănăstirii Nera şi cu Asociaţia „Sfânta Ecaterina” a Parohiei „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Oraviţa, a organizat o întâlnire duhovnicească pentru tineri.

Invitatul serii a fost Ieromonahul Teofan Munteanu, duhovnicul Mănăstirii Nera, care a vorbit despre „Tinerii de astăzi şi bucuria de a trăi”. Subiectul tratat a trezit interes în rândul celor prezenţi, iar după susţinerea prelegerii a urmat o sesiune de întrebări din partea acestora. La eveniment au participat copii şi tineri, de la şcolile şi liceele din Oraviţa, cadre didactice, preoţi din localitate, precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase.

„A fost o iniţiativă a părintelui Gelu Moldovan, noi am îmbrăţişat ideea considerând că în zona tinerilor, în special cei din Oraviţa, a lipsit partea de dialog. Am răspuns unei chemări a părintelui, ca şi o necesitate bazată pe o nevoie reală pe care o vedem şi o trăim zi de zi. Considerăm că astfel de iniţiative sunt utile şi să ne ajute Domnul ca pe viitor să avem mai mulţi invitaţi, alţi oameni care sunt în zona de inters a tinerilor şi care ar trebui să facă ceva pentru ei, astfel de acţiuni fiind benefice pentru tinerii din Biserica noastră”, a arătat Alin Moanea, reprezentatul Asociaţiei „Metamorfosis” a Mănăstirii Nera.

La rândul său, Mihai Ciucur, inspectorul pentru tineret al Episcopiei Caransebeşului, a precizat: „Am avut marea bucurie ca în mijlocul nostru să fie prezent pr. Teofan Munteanu, duhovnicul Mănăstirii Nera, un ascet al bucuriei, un om smerit, care emană bucurie şi care credem noi a fost pe gustul tinerilor de toate vârstele care au participat la întâlnirea de astăzi. Este cea de a doua întâlnire pe care noi o organizăm în Oraviţa, după cea din luna decembrie a anului trecut şi conform unei promisiuni făcute acestora, am venit din nou, ne-am întâlnit cu aceşti tineri, cu această generaţie frumoasă şi desigur, intenţionăm ca şi pe viitor să organizăm astfel de întâlniri care sunt benefice atât pentru noi, cât şi pentru Biserica noastră”.

Ieromonahul Teofan, duhovnicul Mănăstirii Nera, un monah ascuţit în nevoinţe şi cu un veşnic zâmbet pe buze, primeşte oameni cu beteşuguri duhovniceşti şi îi ajută pe cât poate, cu un cuvânt de învăţătură şi cu un sfat. Născut la Bârlad, a copilărit în Munţii Buzăului, la Mânzăleşti. A primind o educaţie atee în familie, iar la Liceul Militar din Breaza, viitorul părinte Teofan, a căutat alte căi de desăvârşire spirituală decât cea ortodoxă, trecând, ca mulţi alţii din generaţia sa, prin practici orientale.

După primul an petrecut la Academia Tehnică Militară din Bucureşti, a abandonat cariera militară, pentru a merge la mănăstire. Spune că această decizie a fost rezultatul unui „proces al întoarcerii din ateism în biserica Dumnezeului Celui Viu”. A fost în vizită pentru perioade mai lungi la mănăstirile Frăsinei, Sihăstria şi Sihla, dar s-a aşezat la Crasna, în Prahova. Acolo a fost călugărit şi hirotonit.

De la Crasna a fost trimis în Grecia, să înveţe limba greacă, devenind unul dintre traducătorii români cei mai buni. O vreme a stat şi la mănăstirea Vatopedu, din Sfântul Munte Athos. După întoarcerea din Grecia, acum 13 ani, a primit binecuvântare pentru a clădi, împreună cu câteva maici, Mănăstirea de la Nera, unde depune eforturi considerabile pentru definitivarea lucrărilor ansamblului monahal.

Data: 2 februarie 2013 • Vizualizări: 817