O nouă monografie dedicată monahului Nicolae Steinhardt

O nouă monografie dedicată monahului Nicolae Steinhardt

Album foto
În Biserica din centrul orașului Oțelu Roșu, Protopopiatul Caransebeș, s-a desfășurat vineri, 19 mai, lansarea cărții „Nicolae Steinhardt, Eseu monografic”
Autor: Serviciul Cultural
În Biserica din centrul orașului Oțelu Roșu, Protopopiatul Caransebeș, s-a desfășurat vineri, 19 mai, lansarea cărții „Nicolae Steinhardt, Eseu monografic”, a autoarei prof. dr. Carmen Sorina Oltean, apărută la editura CronoLogia din Sibiu. A fost un moment cultural-spiritual la care au participat profesori, preoți, oameni de cultură, autorități locale, foarte mulți tineri, precum și credincioși de toate vârstele din localitate. La acest eveniment organizat în preajma sărbătorii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, hramul bisericii de lemn din Oțelu, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În deschiderea manifestării câțiva elevi seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, coordonați de părintele profesor Pătruț Bănăduc, au expus două pasaje din „Jurnalul fericirii”, despre cele trei soluții de rezistență anticomunistă la care se adaugă soluția mistică a credinței și despre botezul lui Nicolae Steinhardt primit în închisoare în anul 1960, iar al treilea pasaj a cuprins predica intitulată „O vorbă bună” din volumul „Dăruind vei dobândi”.

Invitatul special, cel care a și prezentat cartea doamnei profesor Carmen Oltean, într-un mod care a stârnit curiozitatea de lecturare a acestui volum, cât și întreaga operă a părintelui Nicolae Steinhardt, a fost părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Au fost și luări de cuvânt din partea celor prezenți, prieteni și cunoscuți ai autoarei, care și-au exprimat recunoștința și felicitarea pentru scoaterea la lumina tiparului a acestui eseu-ghid care ajută la parcurgerea și înțelegerea întregii opere a monahului Nicolae de la Rohia. Preasfințitul Părinte Lucian, cel care a și prefațat acest volum a arătat cât de important este să scoatem în valoare aceste modele demne de urmat, oameni care au dorit să trăiască o viață autentică în Hristos.

„Este o carte care sintetizează într-adevăr opera acestui mare om de cultură din țara noastră și în același timp ne îndeamnă să citim cât mai mult din această operă inegalabilă și inepuizabilă a marelui Steinhardt. Ne-am bucurat că am participat la acest eveniment cultural și că am lansat o carte despre monahul Nicolae de la Rohia într-o biserică. Cred că de la amvonul bisericii se poate propovădui mai bine, atât cuvântul lui Dumnezeu, cât și cuvintele celor care L-au iubit pe Dumnezeu, s-au convertit la creștinism, s-au botezat în Biserica Ortodoxă și au îmbrățișat viața monahală, dorind viață pustnicească, așa cum a făcut monahul Nicolae în 1980, intrând ca frate în Mănăstirea «Sfânta Ana» de la Rohia ”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Cartea „Nicolae Steinhardt, Eseu monografic” este a șasea carte publicată în domeniul de cercetare despre viața și opera lui Nicolae Steinhardt și constituie teza de doctorat a doamnei prof. dr. Carmen Sorina Oltean.


Data: 20 mai 2017 • Vizualizări: 2761