O nouă serie de participanţi la cursurile de muzeograf la Băile-Herculane

O nouă serie de participanţi la cursurile de muzeograf la Băile-Herculane
Luni, 9 mai 2011, în staţiunea Băile Herculane de pe Valea Cernei, judeţul Caraş-Severin, au debutat cursurile pentru încă 40 de participanţi, din grupul ţintă al programului de pregătire profesională pentru ocupaţia de muzeograf.
Autor: Centrul Coordonator Caransebeş
Luni, 9 mai 2011, în staţiunea Băile Herculane de pe Valea Cernei, județul Caraș-Severin, au debutat cursurile pentru încă 40 de participanți, din grupul țintă al programului de pregătire profesională pentru ocupația de muzeograf, cod C.O.R. 243103, în cadrul proiectului: „PREGĂTIREA RESURSELOR UMANE PENTRU VALORIFICAREA ȘI PROMOVAREA PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL”- POSDRU/81/3.2/S/53777.

Seria a doua, cuprinzând patruzeci de persoane cu studii superioare din cadrul Episcopiei Caransebeșului s-au prezentat în fața lectorilor Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, pentru a-și însuși din cunoștințele și experiența acestora.

Angajați din grupul țintă, preoți dar și personal neclerical, administrează 193 de monumente istorice de clasa A și B, precum și un bogat tezaur de bunuri mobile de patrimoniu ce necesită o inventariere și clasare cât mai urgentă. Atât la nivel național prin unitățile ierarhice, dar și local, s-au încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Internelor și Reformei Administrative pentru evaluarea și protecția bunurilor culturale pentru a cărui aplicabilitate era însă necesară o inventariere, clasare și realizarea unei baze de date electronice a acestora, prin utilizarea standardului internațional de identificare, având în vedere faptul că, grupul ţintă activează într-o zonă de graniță unde comerțul ilicit este bine dezvoltat.

Participarea la cursul de formare profesională pentru ocupaţia de muzeograf nu este condiționată de administrarea în mod direct a unor bunuri de patrimoniu. Criteriile de selecție au fost determinate de capacitatea de comunicare şi lucru în echipă, disponibilitatea de timp pentru participare programul de formare, dar şi de motivația prezentată de fiecare participant în parte, corelate cu nevoia de pregătire specifică.
Implicarea grupului țintă se va realiza prin participarea la sesiunile de formare, workshop-uri, schimburi internaționale, participarea la realizarea workshop-urilor în calitate de co-formatori după obținerea competenței de formator, a muzeelor virtuale și a bazelor de date.

Durata unui curs de formare este de 240 de ore și se desfășoară în localitatea Băile Herculane (modulul 1 și modulul 3) şi în județele Mehedinți și Caraș-Severin (modulul 2) în perioada martie - octombrie 2011. Fiecare curs de formare se va desfășura pe grupe și va avea trei module după cum urmează: modulul 1: paisprezece zile (optzeci de ore) – teorie; modulul 2: cincisprezece zile (o sută douăzeci de ore) - teorie și pregătire practică; modulul 3: cinci zile (patruzeci de ore) - recapitulare și examinare. Următoarele serii își vor desfășura cursurile sub îndrumarea lectorilor, câte două săptămâni, succesiv, începând din 23 mai a.c.

Proiectul susține dezvoltarea unui parteneriat în vederea valorificării și promovării bunurilor culturale.

Data: 10 mai 2011 • Vizualizări: 1172