O săptămână de binecuvântare la Parohia Pogorârea Sf. Duh din Reșița

O săptămână de binecuvântare la Parohia Pogorârea Sf. Duh din Reșița
Ca în fiecare an în Postul Sfintelor Paști la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița a fost organizată în săptămâna a patra, în perioada 16 – 22 martie, o săptămână duhovnicească cu slujirea Pavecerniței celei mari în fiecare seară
Autor: Pr. Emil Crăciun
Ca în fiecare an în Postul Sfintelor Paști la Parohia „Pogorârea Sf. Duh” din Reșița a fost organizată în săptămâna a patra, în perioada 16 – 22 martie, o săptămână duhovnicească cu slujirea Pavecerniței celei mari în fiecare seară, dar și cu un preot invitat din protopopiatul reșițean și care a susținut la finalul sfintelor slujbe un cuvânt de învățătură tuturor credincioșilor prezenți.

Pe parcursul celor șapte seri duhovnicești, credincioșii parohiei au avut prilejul să guste din frumusețea slujbelor specifice Postului Mare, să intensifice rugăciunea, dar și să se întărească în credință prin catehezele susținute de preoții invitați. Astfel în prima seară părintele Cristian Gh. Manole de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Reșița a vorbit credincioșilor despre taina Sfintei Cruci și asumarea ei în viața de zi cu zi, apoi preotul prof. Emil Varga de la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Reșița a ținut o cateheză referitoare la familia creștină și provocările post-moderniste la adresa unității ei, iar pr. dr. Borislav Tasici de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”din Reșița a vorbit în seara următoare despre viața creștinului în Hristos și cu Hristos în Sfintele Taine. În continuarea întâlnirilor pr. Sebastian Pană de la Parohia „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” Reșița a vorbit despre căință și pocăință în rugăciunea Sf. Efrem Sirul. În următoarea seară pr. Viorel Andrei de la aceeași parohie reșițeană a vorbit despre importanța practicării rugăciunii în fiecare zi a vieții credinciosului, iar în penultima seară pr. Petru Popovici de la Biserica Ortodoxă Ucraineană din Reșița a vorbit despre importanța și necesitatea acumulării virtuților creștine în viața credincioșilor. În ultima seară a acestei săptămâni duhovnicești preotul Cristian Maidan de la Parohia Târnova a vorbit despre post ca perioadă în care creștinul se hrănește din darurile duhovnicești ale lui Dumnezeu în vederea sfințeniei și a mântuirii.

„Săptămâna duhovnicească ce se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în toate parohiile cărășene, are pe lângă bucuria rugăciunii împreună a slujitorilor bisericești care vin dintr-o altă parohie și aduc cuvânt de învățătură din tezaurul de comori al Sfintei noastre Biserici dreptmăritoare și oportunitatea de-a fi mai aproape unii de alții, de-a învăța unii de la alții, dar și de a fi împreună în duh de rugăciune, adică cler de popor, într-o lume tot mai dezbinată și tot mai desacralizată. Avem șansa ca împreună și doar împreună cu Hristos Domnul Cel înviat din morți să biruim ispitele și provocările la care Biserica trebuie să facă față tot mai des conform cuvântului Mântuitorului : «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu acolo sunt și Eu în mijlocul lor» (Matei 18, 20), sau mărturisirii și îmbrățișării preoților din timpul Sfintei Liturghii că «Hristos este în mijlocul nostru» iar răspunsul trebuie să fie unul firesc dar mărturisit prin faptă : Este și va fi!”, a concluzionat părintele paroh Emil Crăciun.

Data: 23 martie 2015 • Vizualizări: 704