O săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia Pogorârea Sf. Duh din Reșița

O săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia Pogorârea Sf. Duh din Reșița
Ca în fiecare an în Postul Mare la Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în săptămâna a patra, o săptămână de rugăciune și catehizare
Autor: Pr. Emil Crăciun
Ca în fiecare an în Postul Mare la Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în săptămâna a patra, o săptămână de rugăciune și catehizare numită săptămână duhovnicească cu slujirea Pavecerniței celei mari în fiecare seară, dar și cu preoți invitați din cadrul Cercului pastoral-misionar Reșița-Anina și care au susținut la finalul slujbei câte o cateheză numeroșilor credincioși prezenți, menită să clarifice și să sedimenteze în sufletele și în mintea credincioșilor învățătura de credință a sfintei noastre Biserici. Săptămâna duhovnicească se desfășoară cu regularitate de câțiva ani buni cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în toate parohiile cărășene și are bucuria rugăciunii împreună a preoților care vin din alte parohii și aduc cuvânt de învățătură și lumină din izvorul nesecat de învățături al Sfintei noastre Biserici dreptmăritoare.

Săptămâna a debutat luni prin prezența părintelui Cristian Gh. Manole de la Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Reșița și care a susținut tema: „Prin Liturghie spre Euharistie”, apoi pr. Mihail Sevastian Pană de la Parohia reșițeană „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” a ținut o cateheză cu tema: „Lucrarea preoției – misiune cu timp și fără timp”, iar pr. Petru Popovici – parohul comunității ucrainiene din Reșița le-a vorbit credincioșilor în seara următoare despre: „Pocăință ca și condiție a mântuirii sufletului omenesc”. În continuarea săptămânii duhovnicești, joi am fost prezenți preoți și credincioși la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița unde ne-am bucurat duhovnicește de conferința părintelui Constantin Necula intitulată: „Tinerii și Biserica”.

Serile duhovnicești au continuat vineri cu prezența pr. Cristian Maidan de la Parohia Târnova care a prezentat tema: „Slujbele din Postul Mare – mijloc de urcuș duhovnicesc”, iar în penultima seară pr. Prof. Claudiu Petanec a susținut cateheza: „Tinere ție îți zic: Scoală-te! – Viața tânărului de astăzi – viață în Hristos sau viață în păcate?” În ultima seară a acestei săptămâni duhovnicești preotul Moise Linu de la Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel” din cartierul Marginea-Lend a prezentat cateheza: „Viața creștinului – de la teorie la mod de viață.”

Fiecare seară duhovnicească a constituit pentru credincioșii noștri un efort de intensificare a rugăciunii, dar și de cunoaștere și aprofundare a învățăturii de credință ortodoxe prin catehezele susținute de preoții invitați, dar și de bucuria participării la slujbele specifice Postului Mare care sensibilizează și cutremură orice suflet împietrit în păcate. Săptămâna de rugăciune și catehizare este pentru toți creștinii o călătorie duhovnicească cu Mântuitorul Hristos și un urcuș duhovnicesc spre Slăvita Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos din morți dar este și o împărtășire reală cu harul Duhului Sfânt transmis nouă prin Sfintele Slujbe, în vederea sfințirii credincioșilor potrivit cuvântului Mântuitorului: „Fiți dar voi desăvârșiți precum și Tatăl vostru cel ceresc desăvârșit este” (Matei 5, 48).

Într-o lume tot mai confuză și mai dezorientată și din păcate tot mai desacralizată și lipsită de speranță, într-o lume tot mai ostilă Bisericii și slujitorilor ei și care a pornit un adevărat război mediatic și fără precedent - Hristos Domnul ne întărește, ne încurajează și ne învață spunându-ne: „ În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.”(Ioan 16, 33).

Așadar la toate provocările și instigările lumii, noi creștinii vom răspunde așa cum ne învață Domnul și Învățătorul lumii - Iisus Hristos: cu multă rugăciune, cu post, cu binecuvântare, cu pace și iertare, cu duhul blândeții, adică cu alte cuvinte vom avea înțelepciunea de-a întoarce întotdeauna și celălalt obraz atunci când suntem loviți potrivit învățăturii Sale: „Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc” (Matei 5, 44).

Data: 13 aprilie 2016 • Vizualizări: 559