O săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia Pogorârea Sf. Duh din Reșița

O săptămână de rugăciune și catehizare la Parohia Pogorârea Sf. Duh din Reșița
În Postul Nașterii Domnului sau în postul bucuriei cum mai este numit, la Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în perioada 20 – 27 noiembrie, o săptămână de rugăciune și catehizare numită: „Săptămână duhovnicească”
Autor: Pr. Emil Crăciun
În Postul Nașterii Domnului sau în postul bucuriei cum mai este numit, la Parohia reșițeană „Pogorârea Sf. Duh” a fost organizată în perioada 20 – 27 noiembrie, o săptămână de rugăciune și catehizare numită: „Săptămână duhovnicească”, cu slujbe în fiecare seară, dar și cu preoți invitați din cadrul Cercului Pastoral Misionar Reșița-Anina și care au susținut la finalul slujbei câte o cateheză numeroșilor credincioși prezenți, menită să lumineze și să întărească sufletele și mintea credincioșilor cu învățătura de credință a Sfintei noastre Biserici.

Săptămâna duhovnicească se desfășoară cu regularitate de câțiva ani buni cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în toate parohiile cărășene și are bucuria rugăciunii împreună a preoților care vin din alte parohii și aduc cuvânt de învățătură și lumină din tezaurul nesecat de credință al Sfintei noastre Biserici dreptmăritoare.

Săptămâna duhovnicească a debutat într-o zi cu adevărat duhovnicească – duminică, când după slujba vecerniei în biserica parohială a fost prezentat credincioșilor prezenți un film memorial dedicat vieții unui ierarh mutat de curând în odihna cea veșnică a Celui căruia i-a slujit o viață întreagă și care a fost numit:„Voievodul” spiritual al Maramureșului și al întregii Transilvanii: „IPS Părinte Justinian Chira – o viață închinată Bisericii” un film realizat de Televiziunea Patriarhiei Române - Trinitas TV. În următoarea seară părintele Cristian Maidan de la Parohia Târnova a susținut tema:„Prin Liturghie spre Euharistie”, apoi pr. Mihail Sevastian Pană de la Parohia reșițeană „Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș” a ținut o cateheză cu tema:„Sfintele Taine – mijloc de urcuș duhovnicesc”, iar pr. Daniel Țăpîrdea de la Parohia „Sf. Vasile cel Mare” Reșița le-a vorbit credincioșilor în seara următoare despre: „Pocăința - condiție a mântuirii sufletului omenesc”. În continuarea săptămânii duhovnicești, joi pr. prof. Claudiu Petanec a susținut tema „Repere creștine într-o lume fără de repere”. Serile duhovnicești au continuat vineri cu prezența pr. Cristian Manole de la Parohia „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Reșița, care a prezentat tema: „Tâlcuire la Psalmul 50”, iar în penultima seară pr. Emil Crăciun a vorbit credincioșilor despre: „Ce știm și ce nu știm despre spovedanie?” Săptămâna duhovnicească s-a încheiat cu Săvârșirea Tainei Sf. Maslu la care a fost invitat pr. Ion Petrică duhovnicul Sfintei Mănăstiri Vasiova și care a vorbit numeroșilor credincioși prezenți despre: „Importanța unei vieți mărturisitoare într-o lume tot mai desacralizată”.

Fiecare seară duhovnicească a constituit pentru credincioșii prezenți un efort de intensificare a rugăciunii, dar și de cunoaștere și aprofundare a învățăturii de credință ortodoxe prin catehezele susținute de preoții invitați, dar și de bucuria participării la sfintele slujbe care sensibilizează și cutremură orice suflet împietrit în păcate. Săptămâna de rugăciune și catehizare este una foarte importantă pentru toți: cler și popor, deoarece ne adună pe toți cei ce mărturisim aceeași iubire pentru Tatăl nostru cel din ceruri, sub aceeași cupolă a Bisericii celei Una, într-o aceeași familie a Unității de credință, într-o lume post-modernă tot mai bulversată, divizată și dezbinată. Ne bucurăm că doar în Biserică putem fi Una, că doar în Biserică putem ajunge la statura de fii ai Tatălui Ceresc, că doar prin Biserică ne putem câștiga mântuirea, conform învățăturii Sf. Ciprian, Episcopul Cartaginei: „Extra Ecclessiam Nulla salus” – În afară de Biserică nu există mântuire!

Data: 29 noiembrie 2016 • Vizualizări: 481