Omagiere şi recunoştinţă la Caransebeş

Omagiere şi recunoştinţă la Caransebeş

Album foto
Zi de omagiere şi recunoştinţă în memoria regretatului profesor, dirijor şi compozitor Gheorghe Dobreanu
Autor: Serviciul Cultural
Luni, 14 noiembrie 2011, la biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeş a avut loc o slujbă de pomenire în memoria regretatului profesor, dirijor şi compozitor Gheorghe Dobreanu.

Profesorul de muzică, compozitorul, dirijorul şi culegătorul de folclor Gheorghe Dobreanu a condus Corul Catedralei Episcopale Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Caransebeş timp de 21 de ani (1975-1996), însufleţindu-i mereu pe componenţii acestuia cu îndemnul׃ „Voi cei care cântaţi în corul bisericesc, aveţi marele privilegiu că vă puteţi ruga cântând”.

Slujba parastasului, a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului şi a fost urmată de alocuţii în care s-a evidenţiat personalitatea şi activitatea profesorului Gheorghe Dobreanu în slujba Bisericii.
În cadrul manifestării comemorative, unul din cei mai vechi membri ai corului a scos în evidenţă, prin cuvinte alese, marea personalitate a omului de cultură Gheorghe Dobreanu, care în activitatea sa de aproape 70 de ani a înfiinţat numeroase coruri şi a compus multe piese muzicale valoroase. Răspunsurile la slujba de parastas au fost date de corul care poartă numele renumitului profesor Gheorghe Dobreanu

Compozitorul Gheorghe Dobreanu a preluat şi armonizat pentru coruri de bărbaţi şi coruri mixte peste 30 de piese muzicale religioase, pricesne şi colinde. În cuvântul rostit, Preasfinţitul Părinte episcop Lucian a vorbit despre aportul uniformizării cântărilor bisericeşti din Banat, lucrare făcută în colaborare de prof. Gheorghe Dobreanu, preot Ioan Teodorovici şi prof. Dimitrie Cuzma. Ei au alcătuit o carte de cântări puse pe note pentru trebuinţele preoţilor, cântăreţilor şi elevilor de la Seminarul Teologic din părţile Banatului.

În această după amiază a avut loc deopotrivă un concert omagial în cinstea regretatului profesor, dirijor şi compozitor Gheorghe Dobreanu în sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului. În prezent, corul catedralei Sf. Mare Mc. Gheorghe din Caransebeş poartă numele dirijorului şi profesorului Gheorghe Dobreanu.


Data: 14 noiembrie 2011 • Vizualizări: 881