Omagiu istoricului Nicolae Bocșan la șase luni de la plecarea „în lumea celor fără de dor”

Omagiu istoricului Nicolae Bocșan la șase luni de la plecarea „în lumea celor fără de dor”
Sâmbătă, 17 decembrie, la Bocșa a avut loc slujba de pomenire a prof.univ.dr. Nicolae Bocșan, la împlinirea celor șase luni de la moarte
Autor: Gabriela Șerban
Sâmbătă, 17 decembrie, la Bocșa a avut loc slujba de pomenire a prof.univ.dr. Nicolae Bocșan, la împlinirea celor șase luni de la moarte. Familia, dimpreună cu Biserica „Sf. Nicolae” Bocșa Română, oameni de cultură din Bocșa, Reșița, Timișoara și Cluj, prieteni și apropiați, au adus un pios omagiu istoricului Nicolae Bocșan, rememorând amintiri și rostind rugăciuni pentru sufletul celui plecat.

Profesorul universitar doctor Nicolae Bocșan s-a născut în 24 septembrie 1947 la Bocșa (Caraș-Severin) și s-a stins în după amiaza zilei de 19 iunie 2016 la Cluj Napoca. După absolvirea liceului în orașul natal, a urmat cursurile Facultății de Istorie – Filosofie din cadrul Universității ”Babeș - Bolyai” din Cluj Napoca. După terminarea facultății și-a desfășurat activitatea în cadrul Bibliotecii Central Universitare din Cluj-Napoca, apoi, parcurgând toate treptele carierei universitare, în 1996 devine prorector al Universității ”Babeș-Bolyai”, iar în anul 2004, datorită calităților sale, rectorul acesteia.

Este semnatarul unei ample liste de lucrări științifice și însemnate colaborări la publicații de specialitate, o mare parte dintre acestea fiind dedicate trecutului istoric al Banatului. Activitatea sa științifică a fost recompensată cu diverse premii, iar câteva dintre lucrările sale au fost distinse cu premii ale Academiei Române.

Istoricul Nicolae Bocșan a fost, indiscutabil, un veritabil bănățean, dar, în același timp, fiu al Bocșei, iar pentru noi, bocșenii, este onorant faptul că această personalitate cultural-istorică, de talie internațională, aparține orașului nostru. Ne-a onorat întotdeauna cu prietenia sa, cu sfaturile sale, cu bunătatea sa. A fost și rămâne unul dintre cei mai iubiți și apreciați dintre fiii orașului Bocșa, locul său natal, în care își petrecea sărbătorile, unde își încărca bateriile, unde revenea întotdeauna cu multă plăcere, pentru că, afirma domnia sa: „Pentru mine Bocșa este o stare de spirit”.

În data de 22 iunie 2016 profesorul Nicolae Bocșan a fost condus pe ultimul drum de către familie, prieteni, colegi, studenți, oameni de cultură și colaboratori care l-au prețuit și apreciat. Își doarme somnul de veci la Cimitirul Central din Cluj-Napoca, însă Bocșa va rămâne întotdeauna locul numit acasă. Iar bocșenii își vor aminti întodeauna cu admirație și respect de acest minunat om, importantă personalitate a culturii române bănățene.

Data: 19 decembrie 2016 • Vizualizări: 527