Ora de religie și cateheza parohială în dezbatere la Grădinari

Ora de religie și cateheza parohială în dezbatere la Grădinari
Biserica parohială cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din localitatea Grădinari, Protopopiatul Reșița, a găzduit luni, 12 septembrie 2016, întâlnirea lunară a preoților din Cercul pastoral misionar Valea Carașului
Autor: Serviciul Prezidial
La fel ca și celelalte acțiuni de acest gen, întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune, fiind săvărșit Acatistul Sfintei Cruci de către un sobor format din cinci preoți de la parohii componente ale cercului pastoral-misionar. La finalul slujbei, părintele Sergiu Dalea, de la Parohia Ticvaniu Mare, a prezentat o predică la Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, iar părintele Marius Peica de la Parohia Gârliște a susținut o cateheză pentru tineri cu tema „Fericirile, principii de viață creștină”.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, preoții, alături de profesorii de religie care predau la școlile de pe raza cercului au participat la conferința cu tema „Ora de Religie și catehezele bisericești pentru tineri”. În cadrul conferinței au susținut referate profesorii de religie: Romeo Toma, Carmen Filip și Maria Murariu, care au evidențiat complementaritatea dintre ora de religie și catehezele susținute de preoții parohi.

Conferința a fost prezidată de delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul departamentului de tineret al eparhiei. Acesta a apreciat că „abordarea într-o formă modernă, interactivă, atât a actului catehetic realizat de către preoți cât și a orei de religie este o necesitate de ordin pastoral-misionar de care trebuie să ținem seama, în contextul, schimbărilor structurale survenite la nivelul societății și, mai ales, a percepției Bisericii de către tineri. Dezbaterile în context non-formal care au avut loc recent la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la București, la care au participat un număr mare de tineri, au confirmat necesitatea unor abordări inovative atât a orei de religie, cât și a catehezei, așteptările tinerilor, în acest sens, fiind axate pe dialog deschis, abordarea unor teme actuale, de interes pentru tineri și, nu în ultimul rând nevoia acestora de a identifica modele reale, demne de urmat, în rândul preoților și al profesorilor de religie”.

După luările de cuvânt pe marginea conferinței, au fost formulate și câteva proiecte concrete referitoare la educația religioasă a tinerilor, fiind stabilită o întâlnire la care să participe tineri din toate parohiile de pe raza cercului pastoral.

În final, delegatul Centrului eparhial, a transmis cuvântul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Lucian și a atras atenția asupra faptului că eforturile conjugate ale Bisericii și școlii pe lina educației tinerilor, trebuie dublate de implicarea și responsabilizarea familiei în creșterea și formarea tinerei generații.

Evenimentul face parte din manifestările organizate în Episcopia Caransebeșului în Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin-ortodox și va fi urmat și de alte întâlniri similare, dar care își propun să aducă la masa discuțiilor și tinerii, pentru a se putea contura proiecte și inițiative pe măsura așteptărilor acestora.

Data: 12 septembrie 2016 • Vizualizări: 618