Parohia Bogâltin în haine de sărbătoare

Parohia Bogâltin în haine de sărbătoare

Album foto
Pentru Parohia Bogâltin din Protopopiatul Băile-Herculane, Duminica a 10-a după Rusalii a fost una specială, deoarece în mijlocul credincioșilor ei a fost prezent Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
Pentru Parohia Bogâltin din Protopopiatul Băile-Herculane, Duminica a 10-a după Rusalii a fost una specială, deoarece în mijlocul credincioșilor ei a fost prezent Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Încă de la orele dimineții chiriarhul a fost întâmpinat la intrarea în sat, unde a sfințit o troiță. În continuare, alături de autoritățile locale, foarte mulți credincioși și un număr însemnat de copii îmbrăcați în haine populare, au mers în procesiune până la biserica parohială cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”. Aici, ierarhul a săvârșit o slujbă de binecuvântare pentru lucrările efectuate la exteriorul bisericii, iar în continuare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

La final, pentru dăruirea și implicarea în lucrările de înfrumusețare și renovare a bisericii, părintele paroh Cristian Rădulescu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorilor și binefăcătorilor le-au fost oferite acte de cinstire. De asemenea domnului primar Nicolae Novăcescu i-a fost înmânată Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” pentru binefacerile arătate Bisericii lui Hristos din Eparhia Caransebeșului.

„Am oferit acte de cinstire pentru hărnicia și destoinicia de care au dat dovadă credincioșii acestei parohii și putem spune că prin părintele paroh și consiliul parohial toți credincioșii acestei parohii au primit recunoștință din partea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, pentru că toți cei care se ostenesc cu timp și fără timp pentru Casa lui Dumnezeu, vor fi înscriși în cartea vieții. Noi oferim acte de mulțumire și prețuire aici pe pământ, dar bucuria cea deplină, pentru toată osteneala depusă la Sfânta Biserică a slujitorilor și credincioșilor ei, va fi în Împărăția Cerurilor”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În Parohia Bogâltin a existat o biserică de lemn, amintită în 1791 și care a fost dărâmată în anul 1854. Biserica actuală cu hramul „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” a fost construită din piatră și cărămidă în stil baroc, pe locul celei de lemn, în anul 1854, reparații capitale suferind în anul 1939. Biserica a fost sfințită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în 27 iunie 2010.

Data: 9 august 2015 • Vizualizări: 749