Parohia Ciclova Montană în haină de sărbătoare

Parohia Ciclova Montană în haină de sărbătoare

Album foto
În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfinţitul Lucian Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Ciclova Montană, Protopopiatul Reşiţa
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfinţitul Lucian Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Ciclova Montană, Protopopiatul Reşiţa. După slujba târnosirii Ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa unui număr însemnat de credincioşi. În cadrul Sfintei Liturghii părintele paroh a fost hirotesit iconom iar ctitorii şi binefăcătorii au primit din partea Chiriarhului acte de cinstire. De asemenea tânărul teolog Iosif Buzangia a fost hirotonit diacon.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul a subliniat: „Iată după două sute treizeci de ani suntem în această biserică închinată praznicului Adormirii Maicii Domnului, ca să o resfințim. O biserică aflată în mijlocul unui cimitir, înconjurată de mormintele moșilor și strămoșilor dumneavoastră. Este o biserică veche, dar astăzi este cea mai nouă din punct de vedere spiritual și liturgic, pentru că astăzi această biserică s-a resfințit așezându-se în sfânta masă moaștele sfinților mucenici, după ce prestolul a fost reînnoit și placat cu marmură. De asemenea am observat că în exterior, deasupra celor două intrări, s-au pictat icoana Adormirii Maicii Domnului, icoana hramului și icoana Mântuitorului Iisus Hristos, două icoane care împodobesc și exteriorul bisericii și care astăzi au fost sfințite. În același timp am observat că în biserică există o pictură frumoasă care împodobește bolta bisericii și care a fost sfințită în anul 2001 de Înaltpreasfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Noi astăzi am târnosit biserica și am sfințit lucrările pe care dumneavoastră le-ați efectuat, sfințind locașul noi am sfințit prin lucrarea Preasfântului Duh și prin rugăciunile pe care le-am înălțat, pe toți ctitorii, lucrătorii, închinătorii, slujitorii și binefăcătorii acestei sfinte biserici.”

Biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în 1845 în stil baroc, iar în 1866 a fost împodobită cu pictură de Dimitrie Turcu.


Data: 11 noiembrie 2013 • Vizualizări: 858