Parohia Ocna de Fier la ceas de sărbătoare - 200 de ani de slujire și credință ortodoxă la altarul bisericii

Parohia Ocna de Fier la ceas de sărbătoare - 200 de ani de slujire și credință ortodoxă la altarul bisericii
În cea de-a 11-a Duminică după Rusalii, Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Ocna de Fier a ales să marcheze cei 200 de ani de slujire la altarul bisericii printr-un moment istoric și spiritual
Autor: Pr. Alin Chicoș și Gabriela Șerban

La data de 1 iulie 1817 Filia Ocna de Fier s-a despărțit de Parohia mamă Bocșa Vasiova devenind parohie de sine stătătoare, avându-l ca prim preot pe părintele Ioan Gheorghevici, zis și popa Iancu. De atunci au urmat și alți părinți, preoți dedicați, oameni vrednici, care au ținut vie credința ortodoxă în comunitate, mai mult, au căutat să slujească cu credință oamenilor comunei, să slujească lui Dumnezeu și Maicii Domnului, ocrotitoarea acestei biserici.

După Sfânta Liturghie oficiată de pr. paroh Alin Chicoș împreună cu pr. Ioan Nicolae Căpuțan și pr. Doru Melinescu, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți preoții, cântăreții, epitropii și binefăcătorii parohiei care au trecut la Domnul.

Despre împlinirea celor 200 de ani de slujire și credință ortodoxă la altarul acestei biserici și despre istoricul acesteia au vorbit pr. Ioan Nicolae Căpuțan și pr. Alin Chicoș, insistând pe importanța păstrării tradiției și credinței noastre strămoșești. „Avem această datorie de a pătstra vie, neștirbită, credința ortodoxă și să transmitem copiilor, nepoților și strănepoților noștri acest adevăr de credință”, menționa pr. Ioan Nicolae Căpuțan în cuvântul său.

Deși credincioșii nu au fost în număr foarte mare, izul sărbătoresc a fost pregnant, iar glasurile armonioase ale coriștilor îndrumați de dna. preoteasă Călina Chicoș au răsunat emoționant în acest lăcaș al Domnului înnobilat de frumoasele picturi realizate în 1903 de pictorul bisericesc Filip Matei. Cu bucurie menționăm că între fiii satului prezenți la eveniment s-a aflat și nonagenarul Constantin Gruescu, bine cunoscutul colecționar mineralog.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru această zi aleasă și-l rugăm să ne îngăduie și altele, mai rodnice în plan istoric, spiritual, dar și editorial, deoarece Biserica Ortodoxă din Ocna de Fier este o biserică cu tradiție, iar istoricul acesteia merită scos la lumină.

Data: 21 august 2017 • Vizualizări: 1042