Parohia Pojejena gazda întrunirii Cercului pastoral-misionar Moldova Nouă

Parohia Pojejena gazda întrunirii Cercului pastoral-misionar Moldova Nouă

Album foto
În Parohia Pojejena, Protopopiatul Moldova Nouă s-a desfășurat joi, 5 mai, întrunirea Cercului pastoral-misionar Moldova Nouă
Autor: Serviciul Prezidial
În Biserica Parohială cu hramul „Sfânta Treime și Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Parohia Pojejena, Protopopiatul Moldova Nouă a fost oficiată joi, 5 mai, Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți, aparținători Cercului pastoral-misionar Moldova Nouă, în prezența Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost susținută o predică la Duminica a IV-a după Paști, de către părintele Marius-Viorel Voinea de la Parohia Rusova și o cateheză cu tema „Sfântul Ioan Damaschin – mare apărător al icoanei creștine” prezentată de părintele Petru Urdărean-Cernescu de la Parohia Berliște.

În contextul anului comemorativ, înainte de otpust, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Justinian Marina, Episcopul Veniamin Nistor și toți clericii și credincioșii care au suferit în timpul comunismului, apărând Ortodoxia. Tot în prima parte a fost vernisată și o expoziție de icoane vechi aduse de către preoții aparținători cercului din parohiile în care slujesc.

Subiectele ce au fost prezentate la conferința din cea de-a doua parte au avut în centrul atenției cele două teme, ale anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și a anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

„Avem 17 parohii arondate la acest cerc pastoral-misionar și ne-am bucurat de prezența tuturor preoților. Clericii din cadrul Cercului pastoral-misionar Moldova-Nouă s-au arătat foarte interesați și astăzi, au pus foarte multe întrebări și desigur am discutat și despre problemele pe care fiecare le are în parohiile care formează acest cerc. Cu această zi redeschidem șirul întrunirilor cu toți preoții din Eparhia noastră, după Praznicul Învierii”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Primul referat s-a intitulat „Teologia icoanei (aspecte dogmatice și liturgice)” și a fost susținut de părintele Gheorghiță Băloi de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Moldova Nouă, iar cel de-al doilea „Justinian Patriarhul: ctitor de biserici și restaurator de biserici, mănăstiri și monumente istorice”, expus de părintele Adrian Nacu de la Parohia Milcoveni.

După prezentarea referatelor au fost luări de cuvânt pentru aprofundarea temelor din cadrul conferinței. De asemenea, s-au mai discutat la această întâlnire și probleme legate de pastorația și misiunea fiecărui preot în parohia pe care o păstorește.


Data: 5 mai 2017 • Vizualizări: 954