Participare arhierească în Banatul Sârbesc

Participare arhierească în Banatul Sârbesc
Joi, 23 februarie, 2012, Preasfinţitul Părinte Lucian a făcut parte din delegaţia Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, care s-a întrunit la sediul administraţiei locale din Vârşeţ.
Autor: Serviciu Cultural
Joi, 23 februarie, 2012, Preasfinţitul Părinte Lucian a făcut parte din delegaţia Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, care s-a întrunit la sediul administraţiei locale din Vârşeţ.

Cu acest prilej, într-un cadrul festiv, în prezenţa delegaţiilor din România şi din Serbia, Uniunea Jurnaliştilor din Banatul Istoric a oferit domnului Cedomir Živkoviću, preşedintele comunei, nominalizarea Senatului Uniunii, în semn de preţuire şi bună frăţietate de colaborare pe toate planurile. Totodată, s-au purtat discuţii referitoare la proiectele aflate în derulare, precum şi la proiectele comune de viitor.

În cadrul întâlniri, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a subliniat responsabilitatea Bisericii în efortul societăţii de a se solidariza în momente grele pentru a depăşi criza morală, socială şi economică din lume. „Ne aflăm aici, în calitate de membru al Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, dar şi în calitate de ierarh al Episcopiei Caransebeşului, care o perioadă îndelungată a purtat titulatura de Episcopia Caransebeşului şi Vârşeţului. În acest context ne manifestăm şi astăzi preţuirea şi recunoştinţa pentru că până în anul 1865, când a fost înfiinţată Episcopia Ortodoxă Română a Caransebeşului, ierarhii ortodocşi sârbi au purtat de grijă faţă de credincioşii ortodocşi români din Banatul Montan. În acelaşi timp, istoria ne arată că Episcopia Caransebeşului îşi întindea juristdicţia până la porţile Belgradului, purtând de grijă faţă de ortodocşii români din Banatul Sârbesc. Mesajul nostru personal, dar şi al Uniunii Jurnaliştilor din Banatul Istoric, este unul de frăţietate, împreună-lucrare şi coresponsabilitate pentru viaţa duhovnicească a românilor ortodocşi din Serbia şi a ortodocşilor sârbi din România. Doar prin comuniune şi conlucrare vom depăşi momentele grele pe care ţările noastre pravoslavnice le traversează.”

În încheiere Ierarhul Eparhiei Caransebeşului a oferit domnului Cedomir Živkoviću, daruri din partea Episcopiei Caransebeşului, iar Domnia Sa a oferit Preasfinţiei sale un tablou cu reprezentarea sediului istoric al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Vârşeţ.

La acest eveniment au luat parte oficialităţi judeţene din judeţul Caraş-Severin, reprezentanţi ai corpului diplomatic din România, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor sârbe.

Data: 23 februarie 2012 • Vizualizări: 930