Participare chiriarhală la deschiderea anului universitar în Reşiţa

Participare chiriarhală la deschiderea anului universitar în Reşiţa
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa
Autor: Serviciul Secretariat, Antoniu Mocanu
Ziua de 3 octombrie a avut o dublă însemnătate pentru Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa. Şi asta pentru că forul a marcat deschiderea anului universitar, dar şi pentru că UEM împlineşte cel de-al 40-lea an de existenţă. Forul de învăţământ superior se mândreşte cu o serie de noutăţi, cu secţii tinere, dar şi cu o bază materială deosebită la care se adaugă, din această toamnă, o faţă nouă, renovată, pentru Aula Magna. Sala, cu o capacitate depăşind trei sute de locuri, a devenit ieri neîncăpătoare, forul universitar bucurându-se de prezenţa unor reprezentanţi de seamă ai diferitelor instituţii importante pentru societate, din viaţa laică şi din cea clericală.

Evenimentul a fost deschis în ritm de Gaudeamus şi de o slujbă ţinută de un sobor de preoţi condus de către părintele Nicolae Mirişan, protopopul Reşiţei, după care au urmat scurte alocuţiuni.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat rectorul Doina Frunzăverde, preşedintele judeţului, Sorin Frunzăverde, care le-a vorbit tinerilor despre tragedia prin care trec universităţile mici, care pierd din sprijinul financiar venit din partea statului, în detrimentul marilor centre, prefectul judeţului, Octavian Ţunea, care a rostit cuvântul premierului Emil Boc, şi viceprimarul Cristian Panfil. Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian le-a vorbit tinerilor despre faptul că şi-au început anul cu o rugăciune, despre rolul divin în educaţie, inclusiv în cea universitară fiind deosebit de important.

În cadrul Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, funcţionează şi Secţia de Teologie Didactică, care a luat fiinţă în anul 1998, la iniţiativa P.S. Sale dr. Laurenţiu Streza, episcopul de atunci a Caransebeşului (actualul Mitropolit al Ardealului), dorindu-se a fi continuatoarea vechii Academii Teologice din Caransebeş.

Data: 4 octombrie 2011 • Vizualizări: 867