Patriarhul Justinian Marina comemorat în Episcopia Caransebeșului

Patriarhul Justinian Marina comemorat în Episcopia Caransebeșului
În Duminica a 4-a a Postului Mare, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a vizitat Parohia Soceni și Mănăstirea Brebu din Protopopiatul Reșița
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, credincioșii Parohiei Soceni din Protopopiatul Reșița s-au bucurat de vizita ierarhului lor. Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a participat la Sfânta Liturghie în Biserica Parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Soceni.

De asemenea, chiriarhul a poposit și la Mănăstirea Brebu, unde Preasfințitul Părinte Episcop a oficiat slujba parastasului la împlinirea a 40 de ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Justinian Marina. Totodată slujbe de pomenire s-au săvârșit și la Catedrala Episcopală din Caransebeș, în toate parohiile, mănăstirile și schiturile din Episcopia Caransebeșului.

În cuvântul de învățătură rostit credincioșilor prezenți, Preasfințitul Lucian a evocat personalitatea Patriarhului Justinian, cel care a fost cel de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, o figură reprezentativă a întregii Ortodoxii, și care, prin apropierea de oameni, prin înființarea de așezăminte sociale pentru bolnavi și bătrâni, prin întreținerea legăturilor între Bisericile Ortodoxe surori și alte biserici creștine și prin grija părintească purtată în general Bisericii și oamenilor într-un context social și politic deloc favorabil, s-a dovedit a fi un păstor înțelept în vremuri tulburi.

Mănăstirea Brebu a luat fiinţă în anul 1997 din iniţiativa primarului comunei Brebu, domnul Ioan Păcurariu, a credincioşilor din satele învecinate şi a familiei Toma Iţariu, care a donat terenul necesar construirii unui așezământ monahal, în locul numit Valea Popii, între localităţile Brebu şi Soceni. În 15 noiembrie 1997, în şedinţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, s-a aprobat construirea acestui schit de călugărițe. Piatra de temelie pentru biserică şi pentru clădirea care cuprinde trapeza, bucătăria, chiliile maicilor şi un arhondaric s-a pus în toamna anului 1997. În anul 2000, la propunerea chiriarhului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (a aprobat ridicarea lăcaşului la rang de mănăstire cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.

Data: 27 martie 2017 • Vizualizări: 1523