Pe Valea Moravei – misiune şi bucurie !

Pe Valea Moravei – misiune şi bucurie !
Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil a hirotonit primul preot ortodox român misonar la sud de Dunăre
Autor: Pr. Petru Berbentia
La invitaţia Preafinţitului Părinte Daniil, episcopul Daciei Felix (al românilor din Serbia) şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului, grupul coral „Strana Strămoşească” al Parohiei „Sf. Apostoli Petru şi Pavel - Govândari” din Reşiţa, a participat la Sfânta Liturghie Arhierească în Isacova, pe un deal în apropierea localităţii Ciupria din Valea Moravei - Serbia, în bisericuţa cu hramul „Sf. Mucenici Montanus - preotul şi soţia sa Maxima”. Bisericuţa aflată încă în lucrări, răspunde nevoilor religioase ale românilor din Parohia de Horreum Margi şi Isacova, adică a tuturor celor trăiesc în satele româneşti de pe această vale. De fapt, această bisericuţă este parte a unui centru pastoral-cultural pentru românii din împrejurimi, centru ce este de asemenea în construcţie.

Misionarii reşiţeni în Valea Moravei

Din Reşiţa am pornit noaptea şi am ajuns la vremea potrivită la Isacova, unde l-am întâlnit pe Preasfinţitul Părinte Daniil, pe protopopul Daciei Ripensis, pr. Boian Alexandrovici, pe pr. Mihai Zorilă, consilier economic şi pr. Marius Porumbel, inspector economic de la Episcopiea Severinului şi Strehaiei, pe diaconul Iel Buobu Lui, un român timocean din Bigreniţa şi pe fratele Sarian, originar tot de aici. Cu noi a fost prezent şi diaconul profesor Emil Varga din parohia noastră reşiţeană, ştiut fiind cât de importantă este slujirea unui diacon în Sfânta Liturghie Arhierească.

În pregătirea Sfintei Liturghii, „Strana Strămoşească” a interpretat câteva pricesne din repertoriul nostru ortodox şi mai apoi, a susţinut întreaga cântare de strană a slujbei.
Creştinii au început să vină de peste dealuri la ceea ce ei numesc, „Bisearica noastră rumânească”, pentru a fi de faţă la momentul în care diaconul Iel Buobu Lui a fost hirotonit preot, iar fratele Sarian ca diacon pentru ei. Momentul a fost înălţător, Preasfinţitul Daniil subliniind faptul că de peste 1400 de ani nu a mai fost sfinţit un preot ortodox pentru aceste plaiuri româneşti. Se împlineşte astfel dreptatea: românii de acolo au un preot şi un diacon, deşi, oricum, pentru cele peste 150 de sate româneşti din Serbia de răsărit, cei doi preoţi români ( primul fiind pr. Boian Alexandrovici de la Malainiţa ), este extrem de puţin.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Daniil, cu ochii în lacrimi, a mulţumit lui Dumnezeu pentru această împlinire, precum şi tuturor celor prezenţi şi a îndemnat în cuvinte pline de simţire, ca toţi românii din Morava să sprijine credinţa, limba şi Biserica străbună.

Primul preot ortodox român hirotonit dipă 1400 de ani

Pr. Zorilă şi pr. Berbentia au adus mesajul lor de frăţietate din partea episcopiilor din Caransebeş şi Drobeta Turnu Severin, iar noul preot român Iel Buobu Lui a mulţumit tuturor pentru dragostea arătată şi sprijinul acordat. Tinerii din „Strana Strămoşească” au împărţit revistele „Foaia Diecezană” şi „Foaia Govândarului”, pliante şi semne de carte tipărite cu Crezul nostru ortodox, precum şi un rând de veşminte pentru fratele nostru, preotul Iel Buobu Lui.

Ca o împlinire, după Sfânta Liturghie au fost botezaţi doi prunci şi o familie românească a primit Sf. Taină a Cununiei, prin slujirea noului preot român.

Discuţiile purtate cu românii prezenţi la agapa de final, ne-au demonstrat cu câte greutăţi se confruntă dar şi cât de doritori sunt să aibă Biserică şi Şcoală românească, adică să aibă dreptul să fie români.

Am ajuns acasă la Reşiţa seara. Obosiţi dar mulţumiţi: am participat la bucuria unei comunităţi ortodoxe române şi am contribuit la frumuseţea acestei zile după cât ne-a stat în putinţă.

Mulţumim ierarhului ce ne-a invitat, Preasfinţitului Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix precum şi Preasfinţitului nostru episcop Lucian, cu binecuvântarea căruia am avut parte de această bucurie sufletească. Şi ne rugăm pentru întărirea în credinţă a fraţilor noştri români, de oriunde ar fi ei în lumea aceasta.

Data: 15 noiembrie 2010 • Vizualizări: 1550