Pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic

Pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic
În acest an, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, se va organiza pentru a IX-a oară pelerinajul la Crucea-monument de pe Muntele Mic
Autor: Serviciul Prezidial
În acest an, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, se va organiza pentru a IX-a oară pelerinajul la Crucea-monument de pe Muntele Mic. Sute de credincioși sunt așteptați și de această dată pentru a cinsti memoria eroilor bănățeni, în amintirea cărora este înălțată crucea de pe munte.

Evenimentul, organizat de Episcopia Caransebeșului și inițiat de către Preasfințitul Episcop Lucian în anul 2006, va debuta duminică, 14 septembrie, la orele 8.30, când se va pleca în procesiune din centrul stațiunii montane spre crucea de mari dimensiuni. Într-un foișor amenajat la baza cruci, începând cu ora 09.30 se va oficia Sf. Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

La ora 12.00 se va oficia o slujbă de pomenire în memoria eroilor bănățeni, după care se vor depune coroane la temelia crucii. Și de această dată, vor fi prezenți un batalion de ostași de la Brigada 18 Infanterie Banat, care vor participa atât la procesiune, la momentul religios, precum și la defilarea gărzii de onoare, în încheierea evenimentului. De asemenea va avea loc lansarea cărţii aniversare „10 ani de la refacerea monumentului eroilor bănăţeni de pe Muntele Mic”.

„Pentru creştini, pelerinajul are frumoase înţelesuri spirituale, fiind deopotrivă o rugăciune de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El, osteneală sau asceză, dar şi pocăinţa spre iertarea păcatelor. Staţiunea «Muntele Mic» a luat fiinţă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănăţeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic. Tot pe Muntele Mic, din anul 1940 funcţionează un schit de călugări aflat sub ocrotirea Sfântului Proroc Ilie. Pentru că Muntele Mic este un loc cu rezonanţe spirituale puternice, aflându-se în vecinătatea Muntelui Sfânt al strămoşilor noştri geto-daci, pentru că de aproape 80 de ani aici se află un locaş de rugăciune neîncetată şi un monument ce aminteşte de eroii cauzei naţionale a românilor, suntem nu doar îndreptăţiţi, ci şi îndatoraţi să exprimăm rugăciunea noastră către Dumnezeu într-o asemenea aşezare. Anul acesta este un eveniment aparte, deoarece se împlinesc 10 ani de la refacerea Crucii-monument al eroilor bănăţeni ai neamului. Pentru slava lui Dumnezeu şi pentru bucuria duhovnicească a închinătorilor, la pelerinajul nostru vor participa şi câţiva ierarhi din Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Român. Urmând o frumoasă tradiţie, începută în urmă cu patru ani, la pelerinaj vor participa şi se vor ruga împreună cu noi şi ostaşii Brigăzii 18 Infanterie Banat. Crucea de pe Muntele Mic este monument al credinţei, al cinstirii înaintaşilor eroi, dar şi monument de spiritualitate românească. De aceea Biserica şi Oastea şi-au dat mâna într-o împreună sărbătoare. Împreună vom cinsti crucea cea purtătoare de biruinţă, vom înălţa rugăciuni şi vor fi aduse onoruri militare eroilor bănăţeni jertfiţi pentru libertatea şi demnitatea noastră”, a subliniat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de iniţiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalităţi şi răspunderi pentru refacerea crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a PS Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului.


Data: 11 septembrie 2014 • Vizualizări: 814