Pelerinaj la Mănăstirea Brâncoveanu

Pelerinaj la  Mănăstirea Brâncoveanu
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, credincioșii de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Moldova Nouă, însoțiți de părintele paroh Ion Nedelcu, au fost zilele acestea într-un pelerinaj de două zile la mănăstirea Brâncoveanu din Arhiepiscopia Sibiului
Autor: Pr. Ion Nedellcu
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, credincioșii de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Moldova Nouă, însoțiți de părintele paroh Ion Nedelcu, au fost zilele acestea într-un pelerinaj de două zile la mănăstirea Brâncoveanu din Arhiepiscopia Sibiului.

Primul popas duhovnicesc a fost făcut în Eparhia Caransebeșului unde s-a vizitat mănăstirea Brebu și Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. În continuare s-a făcut un popas la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar spre seară s-a ajuns la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, este un așezământ monahal de călugări. Inițial, a avut o biserică de lemn având dublu hram (Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii), fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu. Între anii1696 - 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Picturile murale interioare au fost executate în 1766, de zugravii Ionașcu și Pană. Mănăstirea a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss în 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.

Mitropolitul Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii în anul 1926, iar sfințirea a fost făcută în 1946, în timpul lui Mihai I, Regele Românilor, al cărui portret îl putem vedea pictat în interiorul bisericii, Regele Mihai I, fiind și unul din ctitorii mănăstirii.

Ziua a doua a constituit și punctul culminant al pelerinajului prin participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Ilarion, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului în cadrul căreia a fost hirotoni un diacon și un preot.

Tot în cea de-a doua zi a pelerinajului s-a vizitat Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia și mănăstirea Râmeț care este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Transilvania, iar credincioșii s-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț.

Data: 11 aprilie 2016 • Vizualizări: 280