Pelerinajul Corului Catedralei Episcopale Ortodoxe ,,Învierea Domnului” din Caransebeș - prilej de bucurie sufletească și înălțare duhovnicească

Pelerinajul Corului Catedralei Episcopale Ortodoxe ,,Învierea Domnului” din Caransebeș - prilej de bucurie sufletească și înălțare duhovnicească
Cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, timp de trei zile, membrii corului Catedralei Episcopale ,,Învierea Domnului’’ din Caransebeș, însoțiți de părintele Arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, au vizitat așezăminte monahale din Arhiepiscopia Timișoarei și Arhiepiscopia Aradului
Autor: Roxana Novacovici
Cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, timp de trei zile, membrii corului Catedralei Episcopale ,,Învierea Domnului’’ din Caransebeș, însoțiți de părintele Arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, au vizitat așezăminte monahale din Arhiepiscopia Timișoarei și Arhiepiscopia Aradului.

Primele popasuri duhovnicești s-au făcut la două dintre mănăstirile Arhiepiscopiei Timișoarei, precum mănăstirea Săraca și mănăstirea Timișeni. Ieșind din județul Timiș și intrând în județul Arad, pașii pelerinilor au fost purtați de Dumnezeu spre mănastirea Hodoș Bodrog, unde au fost întâmpinați cu dragoste duhovnicească de viețuitorii mănăstirii. Cea mai veche așezare monastică din țara noastră, cu viață monahală neîntreruptă, mănăstirea Hodoș Bodrog a fost, pe toată perioada pelerinajului, locul de cazare al coriștilor aflați în căutare de pace, de dragoste, de Dumnezeu.

Sâmbătă, 22 octombrie, părintele vicar Constantin Timiș a însoțit grupul de pelerini la mănăstirea Gai din cartierul mărginaș cu același nume al Aradului, vizitând corpul de chilii, bisericuța de lemn și biserica nouă, care are o frumoasă arhitectură și pictură.

Mai apoi, ajungând în localitatea Șiria, au vizitat mănăstirea Feredeu, unde s-au îmbogățit sufletește cu sfaturile duhovnicești ale părintelui stareț arhimandrit Ilarion Taucean. Istoria acestei mănăstiri i-a impresionat pe vizitatori, acolo existând un izvor tămăduitor, dar și o troiță din care izvorăște, în permanență, o mireasmă de mir, fiind o dulce binecuvântare pentru sufletul credinciosului ce îngenunchează înaintea altarului de jertfă al Mântuitorului Hristos. Minunea aceasta nu a avut loc dintotdeauna, ci abia odată cu resfințirea ei, după ce un grup de turiști străini au scrijelit, ca o blasfemie, cu cuțitul în troița ce reprezintă Sfânta Cruce a lui Hristos - un alt simbol al dragostei desăvârșite pe care Dumnezeu o are pentru noi, căci în negura timpurilor actuale, EL continuă să reverse harul Său pe pământ și continuă să lumineze minunăția Slavei Sale asupra noastră.

Părintele stareț Ilarion, a invitat, apoi, pelerinii la o agapă frățească, după care membrii coralei ortodoxe a Eparhiei Caransebeșului, s-au îndreptat către cetatea Șiriei, vizitând Catedrala Arhiepiscopală din Arad, după care s-au întors la Mănăstirea Hodoș-Bodrog.
Duminică dimineața, pelerinii-coriști au avut bucuria de a aduce recunoștință lui Dumnezeu pentru timpul binecuvântat petrecut în oaza de liniște a mănăstirii, așa cum știu ei mai bine…cântând spre lauda lui Dumnezeu! Astfel, corul Catedralei Episcopale din Caransebeș a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, urmând ca, după agapa frățească, să pornească spre casă, mulțumind Bunului Dumnezeu și Preafințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, pentru acest minunat pelerinaj de pe meleagurile Banatului de câmpie.

Data: 25 octombrie 2016 • Vizualizări: 601