Pelerini din Muntenegru în Episcopia Caransebeșului

Pelerini din Muntenegru în Episcopia Caransebeșului

Album foto
Un grup de pelerini din Muntenegru, Episcopia de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, au poposit joi, 14 iulie la Caransebeș
Autor: Serviciul Prezidial
Un grup de pelerini din Muntenegru, Episcopia de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, au poposit joi, 14 iulie la Caransebeș. Ei au fost întâmpinați la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului. Părintele arhimandrit le-a transmis oaspeților din Muntenegru cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în semn de prețuire și frățietate față de Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić și întreaga eparhie pe care o păstorește.

Părintele secretar le-a vorbit pelerinilor și despre Catedrala episcopală din Caransebeș, un monument religios de mare importanță pentru municipiul Caransebeș, dar și pentru întreaga Eparhie a Banatului Montan. A fost vizitat apoi și Centrul Eparhial, unde grupul din Muntenegru a primit informații despre clădirea monument istoric și a vernisat expoziția permanentă, foto-documentară de pe holurile instituției. Credincioșii de la Nikšić au primit cu ocazia vizitei la Caransebeș mai multe daruri din partea Preasfințitului Episcop Lucian.

„Bucuria acestei vizite a fost mare întrucât există o legătură de frățietate între Episcopia Caransebeșului și Episcopia de Budimlja–Nikšić și de fiecare dată când ne întâlnim ne aducem aminte de vizitele celor două delegații din cele două eparhii făcute în ultimii ani. Ne bucurăm de asemenea că în pelerinajul lor prin locurile binecuvântate din România, credincioșii muntenegreni și-au adus aminte și de cetatea Caransebeșului și de trăirile minunate pe care delegațiile celor două eparhii în frunte cu episcopii lor le-au simțit în vizitele oficiale. Nădăjduim că și pe viitor legătura noastră frățească întărită de mărturisirea noastră ortodoxă comună să rămână una desăvârșită și sfântă”, a subliniat părintele secretar Casian Rușeț.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Preasfințitului Părinte Ioanichie, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a efectuat o vizită frățească în Muntenegru în luna septembrie a anului 2014. La praznicul Nașterii Maicii Domnului după calendarul iulian, chiriarhul eparhiei Caransebeșului a condus o delegație care a dus spre închinare în Episcopia Budimlja–Nikšić și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra.

Un an mai târziu și Preasfințitul Părinte Ioanichie a participat la o serie de manifestări spiritual-culturale în Episcopia Caransebeșului în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, 2015. Cu această ocazie Ierarhul din Muntenegru a adus și o părticică din moaștele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca de la Mănăstirea Kosijerevo, din eparhia Preasfinției Sale.

Data: 15 iulie 2016 • Vizualizări: 1368