Pictura bisericii din Parohia Sacu a fost sfințită

Pictura bisericii din Parohia Sacu a fost sfințită

Album foto
La sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail și Gavriil biserica din localitatea Sacu şi-a sărbătorit hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli biserica din localitatea Sacu şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej a poposit în mijlocul credincioşilor Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care, cu acest prilej a binecuvântat lucrările realizate la pictura locaşului de cult. În continuare ierarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa autorităţilor locale şi a unui număr însemnat de credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri, care la momentul potrivit s-au împărtăşit cu Dumnezeieştile Taine. La final chiriarhul a binecuvântat prinoasele aduse cu prilejul acestui praznic. În semn de mulţumire şi recunoştinţă pentru lcurările de renovare şi înfrumuseţare la sfântul locaș şi pentru întreaga şi bogata activitate pastoral-misionară, ierarhul i-a conferit părintelui paroh Mihai Rosoha Diploma de excelenţă „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”.

„Avem multe bisercii în eparhia Caransebeșului cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, dar în acest an Dumnezeu a rânduit ca la data de 8 noiembrie să fim în mijlocul credincioșilor din Parohia Sacu. Mulțumim tuturor credincioșilor care astăzi au lepădat toată grija cea lumească și au venit la sfânta biserică ca să ne bucurăm și să ne veselim duhovnicește și ne bucurăm că tinerii și copii ne-au așteptat îmbrăcați în costume populare și mai ales având inimile deschise. Bineînțeles se cuvine săi mulțumim părintelui paroh Mihai Rosoha pentru că dânsul a depus și depune multă osteneală și dragoste pentru acest sfânt locaș de închinare, dar și pentru consolidarea bisericii vii din sufletul fiecărui credincios. Se observă aici la Sacu că viața duhovnicească pulsează și trăirea liturgică este de cea mai înaltă calitate”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Localitatea Sacu este situată între municipiile Caransebeş şi Lugoj şi este atestată documentar în 1548. Biserica actuală a fost zidită în 1839 în stil baroc provicial. A existat o biserică veche de lemn, incendiată de turci în 1788, locul este marcat de un bloc de marmură ridicat în spatele absidei altarului actualei biserici.

Tot marți, 8 noiembrie, și credincioșii Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa au venit în număr mare la sfânta biserică pentru a se bucura duhovnicește în ziua sărbătoririi hramului. Sfânta Liturghie a fost oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către părintele arhimandrit Casian Rușeț, secretar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către un grup de studenți teologi din Caransebeș, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu. La sfârșitul sfintei slujbe părintele arhimandrit Casian i-a oferit din partea chiriarhului, domnului Ioan Găleancu, Diploma de onoare „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, precum și o icoană, pentru devotamentul și jertfelnicia de care a dat dovadă la strana bisericii timp de foarte mulți ani.


Data: 9 noiembrie 2016 • Vizualizări: 958