Pocăință și umilință la Catedrala episcopală din Caransebeș

Pocăință și umilință la Catedrala episcopală din Caransebeș
Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat miercuri seară, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, slujba Deniei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul
Autor: Serviciul Prezidial
Miercuri seară, în săptămâna a V-a a Postului Sfintelor Paşti, credincioșii Catedralei episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, s-au bucurat de prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Deniei Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din localitate, precum şi elevii şi studenţii celor două instituţii de învăţământ teologic din Caransebeş.

„Ca în fiecare an, ne rugăm în săptămâna a V-a din Sfântul și Marele Post al Paștilor în cadrul slujbelor speciale specifice perioadei prepascale, și anume la Denia Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care se oficiază miercuri seară și în cadrul Deniei Acatistului Bunei Vestiri care se oficiază vineri seară. Atât prima săptămână din Postul Mare, cât și săptamâna a V-a, sunt punctate din punct de vedere liturgic cu aceste slujbe deosebite și unice în cursul anului bisericesc. În această seară duhovnicească am săvârşit Denia Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să ajungem în săptămâna a V-a a Postului Mare, post care nu înseamnă altceva, decât urcuşul fiecăruia dintre noi către învierea lui Hristos, care este şi învierea noastră. Despre slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul putem spune că este una cu totul specială şi are un caracter de pocăinţă, de umilinţă, de smerenie şi desigur, de iertare, iertare pe care trebuie să o cerem cu toţii în faţa lui Dumnezeu, asemeni fiului risipitor care a greşit mult înaintea tatălui său, repetând stihul <>. Așadar, suntem chemaţi în această seară, să urmăm tuturor celor care şi-au venit în sine, tuturor celor care s-au pocăit şi s-au apropiat de Dumnezeu şi să fugim de învârtoşarea celor care au rămas în întunericul necunoştinţei”, a precizat chiriarhul în cuvântul său.

La final, Întâistătătorul eparhiei a miruit credincioşii şi a împărţit tuturor celor prezenţi iconiţe cu răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos. Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, se va afla în mijlocul credincioşilor catedralei episcopale şi vineri seară, când va săvârşi slujba Deniei Acatistului Bunei Vestiri.Data: 18 aprilie 2013 • Vizualizări: 1404