Pomenire pentru făuritorii Marii Uniri la Caransebeș

Pomenire pentru făuritorii Marii Uniri la Caransebeș

Album foto
Uniți în rugăciune, astăzi la 99 de ani de la Marea Unire din 1918, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, un sobor de preoți și diaconi și mai mulți credincioși din municipiu de pe Timiș și Sebeș și-au comemorat înaintașii, eroii neamului românesc
Autor: Serviciul Prezidial
Uniți în rugăciune, astăzi la 99 de ani de la Marea Unire din 1918, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, un sobor de preoți și diaconi și mai mulți credincioși din municipiu de pe Timiș și Sebeș și-au comemorat înaintașii, eroii neamului românesc. Preasfinția Sa o oficiat în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș o slujbă de pomenire pentru făuritorii Mari Uniri a tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar. Ierarhul a săvârșit de asemenea și un Te-Deum, o slujbă de mulțumire și de binecuvântare, pentru întregul popor român, iar la final a fost oficiat și un polihroniu.

„I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra poporului român în cei 99 de ani care s-au scurs de la marele eveniment petrecut la 1 decembrie 1918, în cetatea Alba Iuliei. Și de aici din Caransebeș o delegație foarte importantă a participat la acest eveniment care a marcat pentru totdeauna istoria tuturor românilor. Așadar, a participat și episcopul de vrednică pomenire, Miron Cristea, care mai târziu a devenit mitropolit primat și primul patriarh al României Mari. Este foarte important ca noi, Biserica Ortodoxă Română, să-i pomenim veșnic pe făuritorii Marii Uniri, de aceea i-am pomenit și pe cei care au fost martori oculari și și-au adus aportul la acest eveniment. Suntem mândri să fim urmași ai acestor oameni vrednici, patrioți, credincioși și fii ai Bisericii, căci aceștia ne-au dat pentru totdeauna un exemplu de dragoste supremă față de biserica strămoșească și față de țara noastră”, a precizat Părintele Episcop Lucian.

În continuare în faţa crucii monument, din centrul civic al urbei, după intonarea Imnului de stat, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoţi a oficiat slujba de Te-Deum. La finalul sfintei slujbe părintele arhimandrit a transmis din partea Părintelui Episcop Lucian, mesajul pentru acest eveniment.

A urmat discursul domnului locotenent colonel Sorin Avram, comandantul Garnizoanei din Caransebeș și a domnului Felix Borcean, primarul municipiului. La această manifestare au fost ridicați la rangul de cetățean de onoare 3 personalități din Caransebeș, Patricia Maria Tig, Cosmin Ilie Sorin și Dragomir Liliana Maria. După acest moment s-au depus flori la crucea, ridicată în anul 1810, în memoria eroilor bănăţeni din toate timpurile. În continuare garda de onoare a unităţii militare din Caransebeş, precum şi un grup de soldaţi, au defilat pe sub arcul din centrul civic, care poate defini şi unitatea spirituală a creştinilor.


Data: 1 decembrie 2017 • Vizualizări: 1050