Pomenirea ierarhului bănățean dr. Iosif Traian Badescu

Pomenirea ierarhului bănățean dr. Iosif Traian Badescu

Album foto
Miercuri, 15 mai, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie în Parohia Șopotu Vechi, Protopopiatul Băile Herculane, locul de naștere al vrednicului de pomenire episcopul dr. Iosif Traian Badescu, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”
Autor: Serviciul Prezidial
Potrivit tradiției bănățene, ierarhul a fost întâmpinat la hotarul satului de către numeroși tineri și copii înveșmântați în tradiționalele costume populare de pe Valea Almăjului, de către autoritățile locale, precum și numeroși credincioși și credincioase din localitate și împrejurimi. În cadrul Sfintei Liturghii, pr. paroh Ion Velcotă a fost hirotesit întru iconom-stavrofor, iar la finalul acesteia, soborul slujitor a oficiat slujbă de pomenire în memoria ierarhului dr. Iosif Traian Badescu, primul ierarh bănățean al Caransebeșului.

„După cinci ani revenim la Șopotu Vechi și în atenția agendei culturale a Episcopiei Caransebeșului se află din nou episcopul Iosif Traian Badescu al Caransebeșului, cel care a fost primul episcop ortodox român al Caransebeșului, născut în Banat și care a păstorit cu multă râvnp treisprezece ani istorica Episcopie a Caransebeșului, succedându-i în scaunul chiriarhal episcopului Elie Miron Cristea care în anul 1919 a fost ales mitropolit primat al României, devenind mai târziu în anul 1925 primul patriarh al României. Iată, suntem în această localitate pentru al cinsti, al pomeni pr Iosif, părintele, episcopul nostru, cel care a văzut lumina zilei aici, în Țata Almăjului, chiar astăzi 15 mai 1858”, a arătat Preasfințitul Lucian, în cuvântul său.

La orele după-amiezii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un impresionant sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților județene și locale precum și a numeroși credincioși, a sfințit o nouă troiță în Eparhia Caransebeșului. Aceasta s-a ridicat prin grija familiilor Duicu Ion și Constantin Popescu și este amplasată în localitatea Topleț, la limita județelor Caraș-Severin și Mehedinți.

La orele serii, cei doi ierarhi au oficiat, în prezența membrilor familiei, în cimitirul istoric al localității mehedințene Eșelnița din Episcopia Severinului și Strehaiei, la mormântul episcopului dr. Iosif Traian Badescu, slujba Panihidei.

Evenimentele de miercuri, 15 mai, au fost organizate de către Eparhia Caransebeșului în cadrul „Zilelor credinței și culturii în județul Caraș-Severin”, ediția a VII-a. Pentru că anul acesta se împlinesc 80 de ani de la trecerea în veșnicie a vrednicului episcop dr. Iosif Traian Badescu (1920-1933), Episcopia Caransebeșului a propus, pe lângă „Anul omagial închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena” în Patriarhia Română, pomenirea ierarhului bănățean, precum și a altor personalități care au marcat viața bisericească din sud-vestul României, sub genericul de „Personalități clericale și culturale în sprijinul Bisericii Bănățene”.


Data: 16 mai 2013 • Vizualizări: 1448