Popas aniversar al Chiriarhului

Popas aniversar al Chiriarhului
La data de 1 octombrie 2010, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului aniversează 10 ani de slujire arhierească
Autor: Serviciul Prezidial
Presfințitul Lucian Mic Episcopul Caransebeșului a fost hirotonit, în data de 1 octombrie 2000, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titulatura de Lugojanul, de către ÎPS Nicolae Mitropolitul Banatului, PS Timotei Episcopul Aradului, PS Laurențiu Episcopul Caransebeșului și PS Sofronie Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, în catedrala mitropolitană din Timișoara, după ce cu o seară înainte la Catedrala„ Naşterea Maicii Domnului” din Iosefin s-a săvârșit slujba ipopsifierii de către ÎPS Nicolae Mitropolitul Banatului, PS Timotei Episcopul Aradului și PS Laurențiu Episcopul Caransebeșului și PS Sofronie Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Prea Sfinţitul Părinte Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Şcoala Primară din Arad, iar între anii 1987-1992 urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş. În anul 1992 a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secţia Pastorală, din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996, susţinând licenţa la disciplina Pastorală cu titlul: „Limonariul lui Ioan Moshu - Studiu patristic”.

Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea. În 1990 a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad, în 1991 fiind tuns în rasoforie. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot pe seama Mănăstirii Hodoş Bodrog. Rămâne la Mânăstirea Hodoş-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de către Î.P.S Sa Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

În anul 1995 a fost numit stareţ al Mânăstirii „Izvorul Miron” Româneşti din judeţul Timiş de către Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea „Izvorul Miron” Româneşti. În anul 1999 a fost hirotesit Protosinghel şi numit Exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, iar în ianuarie 2000 a fost hirotesit Arhimandrit. În septembrie 2000, la propunerea Înalt Prea Sfinţitului Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei cu titlul „Lugojanul”, iar în octombrie 2000 a fost hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeş prin numirea în funcţia de Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului a Prea Sfinţitului Dr. Laurenţiu Streza, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeşului la propunerea Înalt Prea Sfinţitului Dr. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, iar în 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebeşului în catedrala Episcopală „ Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş.

La ceas aniversar, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului urează Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, ani mulţi cu sănătate, având aceeaşi bunătate, blândeţe şi dragoste de Biserică şi semeni, rugând pe Dumnezeu să-l păzească ÎNTRU MULŢI ANI!

Data: 29 septembrie 2010 • Vizualizări: 1398