Practică liturgică și cursuri de prezentare a regulamentelor bisericești

Practică liturgică și cursuri de prezentare a regulamentelor bisericești

Album foto
În a treia săptămână din Postul Mare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș au slujit toți preoții nou hirotoniți în anul 2017 din arealul Episcopiei Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
În a treia săptămână din Postul Mare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș au slujit toți preoții nou hirotoniți în anul 2017 din arealul Episcopiei Caransebeșului. Întrucât după ce au fost hirotoniți anul trecut ei nu au săvârșit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, în acest post, timp de o săptămână, preoții au oficiat această Sfântă Liturghie la Catedrală pentru a se obișnui cu rânduiala Liturghiei specifice Postului Paștelui.

„Din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian săptămâna aceasta au fost rânduiți la slujire preoți tineri la Catedrala noastră, aceasta pentru însușirea temeinică a slujirii Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfințite. Știm că această Sfântă Liturghie are o rânduială cu totul specială și necesită o mai accentuată cunoaștere în privința executării corecte a tot ceea ce înseamnă această sfântă slujbă, de altfel specifică perioadei în care ne aflăm. Nădăjduim că după această practică liturgică de o săptămână, părinții să meargă în parohiile pe care le păstoresc, mai bine pregătiți și sub aspectul slujirii liturgice”, a subliniat părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial.

Cu această ocazie, preoții ce au slujit Sfânta Liturghie au participat, mai apoi, la cursuri de prezentare a regulamentelor bisericești pentru personalul cu atribuții de îndrumare și control din cadrul structurilor administrative ale Episcopiei Caransebeșului. Cursurile au avut ca scop o mai bună cunoaștere a regulamentelor bisericești, precum și diseminarea și aplicarea acestor prevederi în parohii. Structura acestui program a prevăzut prezentarea Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, cu precădere accentuându-se atribuțiile organismelor deliberative și executive episcopale și parohiale legate de patrimoniul bisericesc.

„Prin prezentarea acestor cursuri Episcopia Caransebeșului vizează două aspecte foarte importante, respectiv o cunoaștere mai bună a legislației bisericești, iar pe de altă parte vizează și diseminarea acestor informații și aplicarea lor practică în teren. Se dorește în primul rând o valorificare cât mai bună a patrimoniului Bisericii prin cunoașterea și aplicarea acestor regulamente și nu în ultimul rând o implicare mai activă a credincioșilor în viața bisericească și parohială”, a arătat părintele Petrică Timiș, inspector eparhial.

Cursurile au cuprins de asemenea și prezentarea Regulamentului autorităților canonice-disciplinare și al instanțelor de judecată al Bisericii Ortodoxe Române. În partea cea de-a doua s-a pus accentul pe Regulamentul de funcționare a administrației parohiale în ceea ce privește atât administrația parohială propriu-zisă, inventarierea, precum și revizia contabilă. La final s-a prezentat și Regulamentul de administrare a cimitirelor, accentuându-se modul de organizare și administrare al acestor bunuri patrimoniale bisericești în lumina noilor prevederi legislative.

Data: 10 martie 2018 • Vizualizări: 1416