Praznicul „Acoperământul Maicii Domnului” în Episcopia Caransebeşului

Praznicul „Acoperământul Maicii Domnului” în Episcopia Caransebeşului
La praznicul „Acoperământul Maicii Domnului”, mănăstirile cărăşene Brebu şi Călugăra îşi vor sărbători hramul
Autor: Serviciul Prezidial
La praznicul „Acoperământul Maicii Domnului”, mănăstirile cărăşene Brebu şi Călugăra îşi vor sărbători hramul. La Mănăstirea Brebu, Sfânta Liturghie din ziua praznicului, va fi oficiată de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, iar la Mănăstirea Călugăra, Sfânta Liturghie va fi oficiată de către arhimandritul Constantin Timiş, exarhul mănăstirilor Episcopiei Caransebeşului.

Mănăstirea Brebu a luat fiinţă în anul 1997 din iniţiativa primarului comunei Brebu, Ioan Păcurariu, a credincioşilor din satele învecinate şi a familiei Toma Iţariu. Aceasta a donat terenul necesar construirii unei aşezări monahale, în locul numit Valea Popii, între localităţile Brebu şi Soceni. În 15 noiembrie 1997, în şedinţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeşului, s-a aprobat construirea acestui aşezământ ca schit de măicuţe. Intrarea pe drumul de acces spre mănăstire se face pe sub o frumoasă poartă din lemn de stejar, sculptată în stil maramureşean de către meşterul Ioan de la Năneşti, în anul 2001. În prezent cele 10 vieţuitoare, sub îndrumarea maicii stareţe monahia stavroforă Magdalena Ghindaş, întreprind eforturi de înfrumuseţare a bisericii şi de definitivare a ansamblului monahal.

La doi kilometri spre răsărit de comuna Ciclova Montană, judeţul Caraş-Severin, în inima codrilor seculari ai Banatului de munte, la poalele unei stânci de aproape o mie de metri, se află Mănăstirea Călugăra, cea mai veche mănăstire din Eparhia Caransebeşului. În anul 2009, la praznicul sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului, hramul mănăstirii, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie, marcând împlinirea celor 150 de ani de viaţă ai mănăstirii. În aceeaşi zi, pentru promovarea şi păstrarea valorilor spirituale în acest loc de linişte, pr. Casian Oniţa, stareţul mănăstirii, a fost hirotesit întru arhimandrit. Prin întreaga sa istorie, Mănăstirea Călugăra rămâne un izvor viu al consolidării spiritului creştin ortodox din zona Oraviţei şi Valea Caraşului.

Data: 28 septembrie 2012 • Vizualizări: 1123