Praznicul Bobotezei în Episcopia Caransebeşului

Praznicul Bobotezei în Episcopia Caransebeşului

Album foto
La Praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Sfinţirea cea mare a apei, în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul Bobotezei, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor”, Vasiova. Cu acest prilej, Chiriarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul, preoţii şi obştea monahală alături de credincioşi au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei. La final, Ierarhul a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi cu aghiasmă mare şi a împărţit iconiţe şi calendare.În cursul serii, Chiriarhul a săvâşit slujba vecerniei unită cu litia praznicului la catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeş.

La Praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit, în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, Sfânta Liturghie fiind înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, potrivit rânduielii bisericeşti, a fost oficiată slujba Sfinţirii celei Mari a apei, sau Aghisma Mare cum mai este cunoscută în popor. Anul acesta au fost pregătite peste o mie de sticle de aghiasmă mare.

Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului mărturisit: „După ce ieri am săvârşit Sfânta Liturghie şi Aghiasma Mare la mănăstirea Bocşa Vasiova, astăzi în cetatea Caransebeşului ne bucurăm împreună cu preoţii catedralei noastre episcopale, cu părinţii consilieri şi părintele protopop al Caransebeşului şi cu foarte mulţi credincioşi la praznicul Arătării Domnului nostru Iisus Hristos. Foarte mulţi credincioşi au venit astăzi, mai ales că acest praznic în anul 2013 a căzut în zi de duminică, la sfânta biserică nu numai ca să primească aghiasma mare ci şi ca să asculte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi să participe activ la rugăciunile înălţătoare care s-au rostit la slujba sfinţirii apei celei mari. Îi mulţumim Domnului pentru această zi minunată şi îl rugăm pe Mântuitorul Hristos, Cel care s-a smerit pentru noi pogorându-se în repejunile Iordanului şi spălând în apele Iordanului păcatele întregii omeniri, să răsplătească tuturor credincioşilor noştri din Eparhia Caransebeşului această jertfă şi dragoste de care şi astăzi au dat dovadă venind la Sfânta Biserică şi participând activ la sfintele slujbe luând daruri cereşti în locul celor materiale. Au adus apă, pâine şi vin şi au primit Sfintele Taine, Trupul şi Sângele Domnului şi apă tămăduitoare”.

La slujbă au participat tineri şi copii, , precum şi sute de credincioşi, catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş dovedindu-se a fi şi în acest an neîncăpătoare. La finalul Sfintei Liturghii credincioşii au primit, din partea slujitorilor, anaforă, iconiţe cu Praznicul Botezului Domnului, precum şi Aghiasma Mare, pentru curăţirea sufletească şi trupească.

Data: 7 ianuarie 2013 • Vizualizări: 958