Praznicul Botezului Domnului la Moldova Nouă

Praznicul Botezului Domnului  la Moldova Nouă
Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit în mod deosebit la Moldova Nouă
Autor: Pr. Ion Nedelcu
Ziua de prăznuire a Botezului Domnului la Moldova Nouă, a început cu oficierea Sfintei Liturghii de către părintele paroh Ion Nedelcu și părintele Ionel Prisecaru, în cadrul căreia credincioșii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos. În cuvântul de învățătură părintele paroh Ion Nedelcu a explicat pericopa evanghelică, precizând: „Hristos nu S-a botezat pentru că avea nevoie de curățire, «ci pentru a lua asupra Sa curăţirea noastră». El Și-a asumat curățirea oamenilor în același fel în care a primit Patimile și Răstignirea, cu toată durerea și suferința lor”.

A urmat slujba de sfințire a aghiazmei mari săvârșită în parcul din curtea bisericii, iar apoi preoții alături de o mulțime de credincioși au pornit în procesiune spre a sfinții apele Dunării. Doi tinerii curajoși ai orașului Moldova Nouă, s-au aruncat în apele reci ale Dunării pentru a recupera crucea aruncată de părintele Ion Nedelcu.

Botezul lui Hristos în apa Iordanului săvârșit de Ioan Înaintemergătorul se mai numește și Teofanie sau Epifanie. În vechea Biserică, sărbătoarea Crăciunului și cea a Bobotezei se prăznuiau împreună, în aceeași zi (6 ianuarie). În secolul al patrulea, aceste sărbători au fost separate, iar Crăciunul a fost mutat pe 25 decembrie, în ziua în care neamurile îl sărbătoreau pe zeul soare, iar creștinii, pe soarele dreptății. De asemenea, Boboteaza se mai numește și sărbătoarea Luminilor, după cum spune Sfântul Grigorie Teologul, datorită iluminării cateheților și a luminii care s-a dat prin Botez.

Data: 8 ianuarie 2016 • Vizualizări: 491