Praznicul Floriilor la Caransebeș

Praznicul Floriilor la Caransebeș

Album foto
În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie la catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie la catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş. La eveniment au participat numeroşi credincioşi, mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul a hirotonit pe diaconul Mihail Sorin Lixeanu întru preot pe seama Parohiei Jitin, Protopopiatul Reşiţa, iar pe teologul Marius Bujdoso întru diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul catedral „Gheorghe Dobreanu”.

În cuvântul de învățătură adresat la final, Preasfințitul Părinte Lucian a transmis credincioșilor îndemnul de a rămâne statornici în dragoste și credință: „Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este un praznic al bucuriei pentru toți dreptmăritorii creștini, pentru că noi, asemenea locuitorilor Ierusalimului, ne dorim ca Iisus Hristos să intre în inimile și sufletele noastre. Să avem însă grijă nu cumva să ne asemănăm fariseilor, cărturarilor și acelora care L-au răstignit pe Mântuitorul. De cele mai multe ori, şi noi, prin atitudinea noastră schimbătoare, Îl răstignim pe Mântuitorul și adăugăm răni la rănile Lui. Trebuie să strigăm la fel ca și copiii Ierusalimului: «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!». Trebuie să rămânem statornici cu această exclamație toată săptămâna, statornici în dragoste și credința noastră, smerindu-ne pe noi înșine și apoi să ne închinăm Patimilor, Crucii și mormântului de viață făcător și să așteptăm cu nerăbdare în noaptea sfântă ca Hristos să învieze”.

Catedrala istorică „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeş are o istorie bogată, cu realizări şi evenimente importante pentru Caransebeş şi pentru trecutul întregului Banat. În această catedrală au fost instalaţi toţi episcopii Caransebeşului, iar până la reînfiinţarea Eparhiei a fost singura biserică ortodoxă pentru credincioşii din Caransebeş. Ridicată pe locul unei mănăstiri din lemn, datată din 1444, biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe” a avut în apropiere prima școală de diaconi din zona Banatului Montan, tot aici închegându-se și prima bibliotecă a orașului de pe Timiș și Sebeș.


Data: 14 aprilie 2014 • Vizualizări: 1305