Praznicul Înălțării Sfintei Cruci în Episcopia Caransebeșului

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci în Episcopia Caransebeșului

Album foto
Cu prilejul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor cărășeni. În ajunul praznicului, ierarhul s-a aflat la Bucova, unde a sfințit o troiță, iar în ziua praznicului, Preasfințitul Lucian a fost pe Muntele Mic
Autor: Serviciul Prezidial
În ajunul praznicului Înălțării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au sfinţit troiţa din localitatea Bucova aflată la limita judeţelor Caraş-Severin şi Hunedoara, la intrarea în Porţile de Fier ale Transilvaniei.

La slujbă au participat autorităţi judeţene şi locale din Caraş-Severin şi Hunedoara, precum şi un număr însemnat de credincioşi. Troiţa de la Bucova, situată pe drumul ce leagă Banatul de Ardeal, a fost ridicată prin contribuţia Composesoratul Bucova şi Primăria comunei Băuţar. Cei care s-au implicat în ctitorirea şi înălţarea ei au primit din partea ierarhului cărășean acte de cinstire, iar credincioșii prezenți iconițe.

Înalțarea Sfintei Cruci pe Muntele Mic

Numeroși credincioși și credincioase din județul Caraș-Severin, precum și din alte colțuri ale țării, au fost prezenți, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, pe Muntele Mic la tradiționalul pelerinaj de la crucea monument. Datorită vremii nefavorabile Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica Schitului Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.

Înainte de oficierea slujbei, în acorduri de fanfară, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci în memoria eroilor bănăţeni care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea poporului român. Momentul emoţionant a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat prezentă și anul acesta la fericitul eveniment.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, precum și de un numeros sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni și pentru ctitorii crucii monument de pe Muntele Mic.

„Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor sănătate trupească și mântuire sufletească, să aveți pace în suflete, liniște în case și în familii, să aveți bucurii duhovnicești, veselie în Duhul Sfânt și cu pace întotdeauna să revenim pe acest munte, depășind orice problemă orice obstacol și orice ispită și să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ierte, pentru păcatele noastre săvârșite cu cuvântul cu lucrul sau cu gândul, și să-i ierte pe toți eroii pe care i-am pomenit și pe care nu i-am pomenit, dar sunt scriși în cartea vieții”, a arătat Preasfințitul Lucian în cuvântul adresat credincioșilor.

Crucea metalică de pe Muntele Mic este una dintre cele mai reprezentative monumente din Banat. Construirea noii cruci devenise stringent necesară, deoarece vechea cruce din lemn, ridicată cu 70 de ani în urmă, nu mai rezista intemperiilor. Astfel, s-a creat un grup de iniţiativă, la 1 februarie 2002, sub înaltul patronaj al Mitropoliei Banatului, care a stabilit modalităţi şi răspunderi pentru refacerea crucii-monument. În 14 septembrie 2004 a fost inaugurat noul monument, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a Preasfinţitului Laurenţiu, Episcopul Caransebeşului, actualul Mitropolit al Ardealului. În prezent este Cucea de pe Muntele Mic se află amplasată pe coasta muntelui, este electrificată şi este vizibilă din Caransebeş, Lugoj iar în zilele senine, chiar din Timişoara.
Data: 14 septembrie 2013 • Vizualizări: 1394