Praznicul Înălțării Sfintei Cruci sărbătorit pe Muntele Mic

Praznicul Înălțării Sfintei Cruci sărbătorit pe Muntele Mic

Album foto
Pelerinajul de pe Muntele Mic, din ziua praznicului Înălțării Sfintei Cruci, a ajuns anul acesta la cea de-a 10 ediție
Autor: Serviciul Prezidial
Sărbătoarea a debutat cu procesiunea din centrul staţiunii montane spre crucea monument, la care a participat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș, precum și un detașament de soldați de la Brigada 18 Infanterie Banat din Timișoara.

În continuare într-un foișor special amenajat la baza crucii monument, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către ierarhii prezenți, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru toți eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii ce au înălțat crucea monument și au fondat stațiunea montană Muntele Mic.

„Foarte mulți preoți și credincioși au urcat împreună cu noi pe această înălțime binecuvântată a Banatului, ca Hristos cel pironit pe Crucea Golgotei să ne spună și nouă «Astăzi veți fi cu Mine în Rai». Ne-am simțit ocrotiți de Dumnezeu deoarece manifestările desfășurate cu prilejul praznicului de astăzi ne-au adus o bucurie în plus, în anul aniversar al episcopiei noastre, când se împlinesc 150 de ani de la înființarea ei”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Lucian i-a oferit domnului general de brigadă dr. Ioan Manci, comandant al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, pentru mireni. Totodată la manifestare a fost prezent și general-maior dr. Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General, colonel Gheorghe Cristian Dinulică, comandantul Brigăzii 18 Infanterie Banat, Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeș, precum și alte oficialități civile și militare.

„Este o zi de mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă, pentru toți creștinii și implicit pentru noi creștinii militari, aflați sub jurământ față de patrie și popor. Ne-am unit astăzi, la praznicul Înălțării Sfintei Cruci, două instituții fundamentale ale poporului român, Biserica și Armata, care au mari responsabilități în ceea ce privește interesul și valorile poporului român, precum și în a apăra identitatea națională”, a arătat general bg. dr. Ioan Manci.

Mulțimea de clerici și credincioși din întreaga Eparhie a Caransebeșului, prezentă la eveniment, s-a putut bucura anul acesta și de prezența moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu depunerea de coroane în amintirea eroilor bănăţeni şi cu defilarea Gărzii de onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat din Timişoara.


Data: 14 septembrie 2015 • Vizualizări: 978