Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” pentru membrii centrelor de tineret ale Episcopiei Caransebeșului

Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” pentru membrii centrelor de tineret ale Episcopiei Caransebeșului
Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” a oferit membrilor centrelor de tineret ale Episcopiei Caransebeșului alese momente de bucurie duhovnicească, dar și de comuniune și mărturisire a credinței noastre, prin diferitele activități la care au luate parte
Autor: Servicul Social-Misionar
Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” a oferit membrilor centrelor de tineret ale Episcopiei Caransebeșului alese momente de bucurie duhovnicească, dar și de comuniune și mărturisire a credinței noastre, prin diferitele activități la care au luate parte. Numitorul comun al acestor activități a fost spovedania și împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, o premisă esențială în creșterea lor duhovnicească și în înțelegerea dreptei credințe.

La Reșița, membrii Centrului de tineret „Reșița Montană”, coordonați de pr. Borislav Tasici, au luat parte la o serie de evenimente reunite sub numele „Floriile cu bucurie”. După ce s-au împărtășit în cadrul Sfintei Liturghii, copiii, alături de toți cei prezenți, au asistat la un program de cântări religioase susținut de grupul coral „Menestrelul” al Palatului copiilor din Reșița, coordonat de doamna Adriana Ponoran și grupul „Steluțele” al Școlii Gimnaziale nr. 2 din localitate. În continuare, membrii centrului de tineret au luat parte la o procesiune în jurul bisericii parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, purtând în mâini ramuri de salcie și cântând pricesne specifice, alături de toți credincioșii prezenți, iar la final au participat la o agapă oferită de organizatori.

În cartierul Govândari al municipiului Reșița, copiii de la Centrul de tineret „Sf. Ier. Nicolae” al Parohiei „Schimbarea la față”, au participat la orele după-amiezii la procesiunea „Împreună spre Ierusalim, să fim lumină”, organizată de mai multe parohii ortodoxe și romano-catolice din oraș. În cadrul acestui eveniment de anvergură, membrii centrului de tineret, coordonați de pr. Claudiu Ciorogariu și prof. Ioana Hațiegan, au urmat traseul procesiunii purtând flori și ramuri de salcie în mâini și au susținut un program artistic la cinematograful „Dacia”, alături de reprezentanții celorlalte parohii implicate. În prealabil, la slujba Sfintei Liturghii și în zilele premergătoare praznicului, copiii s-au spovedit și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Și la Moniom, localitate componentă a municipiului Reșița, membrii Centrului de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” au luat parte la o serie de evenimente specifice praznicului. În ajunul Floriilor, tinerii au mers, cu mic cu mare, alături de preotul paroh și au cules stâlpările de salcie ce s-au binecuvântat a doua zi, iar la orele serii s-au spovedit cu toții în biserica satului. În Duminca praznicului membrii centrului de tineret s-au reunit în fața Sfântului Potir, împărtășindu-se cu Sfintele Taine, iar la finalul Sfintei Liturghii au participat la o procesiune pe ulițele satului, purtând în mâini flori, ramuri verzi și icoane, alături de toți credincioșii prezenți.

La Bocșa, membrii Centrului de tineret „Bocșa – Vasiova” L-au primit pe Hristos în Taina Sfintei Euharistii, au cântat pricesne și au recitat poezii specifice praznicului, în cadrul unui evenmient intitulat „Duminica la Florii”. La finalul Sfintei Liturghii săvârșite de pr. paroh Doru Melinescu – coordonatorul centrului, copiii au valorificat o parte din obiectele confecționate de ei în cadrul cercurilor artistice, iar cu banii obținuți vor cumpăra daruri pentru bâtrânii de la Căminul pentru vârstnici din localitate, pe care îi vor vizita chiar în ziua de Paști.

Și la Oravița, membrii Centrului de tineret „Sf. M. Mc. Ecaterina” din localitate au participat, alături de credincioși de toate vârstele, la Sf. Liturghie oficiată de pr. paroh Gelu Moldovan, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele lui Hristos. Apoi, asemeni celor din Cetatea Ierusalimului, au ieșit în întâmpinarea Împăratului tuturor, în cadrul unei procesiuni desfășurată pe străzile din vecinătatea bisericii „Sf. Proroc Ilie” din oraș. La ceas de bucurie, alături de ceilalți credincioși, au purtat în mâini ramuri de salcie și flori și au cântat troparul praznicului, în cadrul unei frumoase dovezi de mărturisire a credinței noastre ortodoxe.

La Moldova Nouă, de asemenea, copiii care frecventează activitățile Centrului de tineret „Sf. M. Mc. Gheorghe” din localitate s-au reunit în biserica parohiei cu același nume unde s-au împărtășit cu Sfintele Taine în ziua praznicului.

Acțiuni similare au avut loc și la nivelul celorlalte parohii unde există nuclee de copii și tineri organizate sub forma unor centre de tineret, praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” fiind un bun prilej pentru ostenitorii acestei frumoase lucrări misionare să îi apropie pe cei tineri de scopul final al tuturor acestor demersuri: unirea cu Hristos prin Taina Sfintei Euharistii.

Data: 15 aprilie 2014 • Vizualizări: 943