Praznicul Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătorit la Mănăstirea Lainici

Praznicul Schimbarea la Faţă a Domnului, sărbătorit la Mănăstirea Lainici
La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a participat la hramul mănăstirii Lainici din Arhiepiscopia Craiovei
Autor: www.basilica.ro
Câteva sute de credincioşi au fost prezenţi de praznicul Schimbarea la Faţă a Domnului, la Mânăstirea Lainici din judeţul Gorj. La ceas de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor şi Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a vorbit credincioşilor despre semnificaţia teologică a minunii petrecute pe Muntele Taborului, subliniind faptul că Schimbarea la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi arătarea Sa în toată slava dumnezeiască celor trei Apostoli, Petru, Iacov şi Ioan, trebuie să fundamenteze dorinţa schimbării noastre interioare, pentru a putea păşi pe calea mântuirii. „Nu putem niciodată să-L mărturisim pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt decât numai în Adevăr şi luminaţi de Lumina cea necreată a Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Tocmai de aceea este necesar să păstrăm această lumină dumnezeiască cu multă luare aminte, pentru că ea ne ajută să sporim în viaţa duhovnicească şi să primim Împărăţia Cerurilor care este Împărăţia Luminii”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Praznicul Schimbarea la Faţă este în fapt hramul Schitului Locurele, situat la aproximativ 5 km de Mânăstirea Lainici. Schitul Locurele a fost ctitorit intre anii 1850-1852 de către Lupu Stolojan si Constantin Cartianu. Aşezământul monahal a fost târnosit de către Sfântul Calinic, pe atunci Episcopul Râmnicului Noului Severin, la 6 august 1860, cu hramul Schimbarea la Faţă a Domnului. Cu timpul, sărbătoarea hramului s-a extins şi la Mănăstirea Lainici, devenind una dintre cele mai populare sărbători creştin ortodoxe din Oltenia, ce adună mii de credincioşi în Lavra Sfântului Irodion, pe defileul Jiului. În zi de hram, la Schitul Locurele, Sfânta Liturghie a fost săvârşită, aşa cum s-a îndătinat în ultimii ani, de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Mânăstirea Lainici este considerată de sute de ani liantul credincioşilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorită aşezării sale, la limita administrativă dintre cele două zone. Aflat într-o poiană, la o altitudine de aproape 800 de metri, Mănăstirea Lainici apare în documente pentru prima dată în anul 1780. În biserica nouă a mănăstirii, târnosită în anul 2011 de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“, adusă de la Muntele Athos, alături de care stau moaştele Sfântului Irodion, cu ziua de prăznuire la 3 mai.

Data: 7 august 2013 • Vizualizări: 1014