Praznicul „Schimbării la Față” în Episcopia Caransebeșului

Praznicul „Schimbării la Față” în Episcopia Caransebeșului

Album foto
La Praznicul „Schimbării la Față” Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit Sfânta Litughie la Mănăstirea Almăj-Putna
Autor: Serviciul Prezidial
În ziua Praznicului „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos credincioși din Valea Almăjului, dar și din alte zone au participat la Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Almăj-Putna din județul Caraș-Severin. Sfânta slujbă a fost săvârșită de ierarhul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în altarul de vară al așezământului monahal. Credincioșii care s-au pregătit în această perioadă de post și au primit dezlegare de la duhovnic în urma Sfintei Taine a Spovedaniei, au primit în cadrul Sfintei Liturghii Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În mod deosebit foarte mulți copii și tineri de la mai multe centre de tineret ale Episcopiei Caransebeșului au fost prezenți la acest praznic la Mănăstirea Almăj-Putna, însoțiți de părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret, mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

„În acest an ne-am bucurat foarte mult că și-au îndreptat pașii către această sfântă mănăstire foarte mulți copii și tineri din centrele de tineret ale Episcopiei noastre. Ne aflăm în anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și trebuie să-i conștientizăm pe tineri de faptul că sunt datori să-L laude pe Domnul și că sunt chemați să se împărtășească din cuvântul lui Dumnezeu și să se împărtășească cu Hristos. Nu numai în acest an, ci în toată vremea, proiectul Patriarhiei Române «Hristos împărtășit copiilor» trebuie să fie implementat și noi clericii și credincioșii vârstnici, trebuie să fim parteneri în acest proiect, astfel încât Biserica Ortodoxă să fie mereu o biserică tânără, dinamică și activă”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian în cuvântul de învățătură.

În toamna anului 1996 a început construcţia schitului Almăj-Putna şi a fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza şi bucătăria. Viaţa călugărească propriu-zisă a început în luna martie a anului 1997. În anul 1999 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicat schitul la rang de mănăstire cu hramul „Schimbarea la faţă a Mântuitorului Iisus Hristos”.

De asemenea tot în această zi Preasfințitul Părinte Lucian a fost prezent și în mijlocul credincioșilor din Parohia Gârbovăț. Cu această ocazie ierarhul a sfințit casa parohială nou achiziționată și amenajată.

Și credincioșii Parohiei „Schimbarea la Față” din Reșița s-au bucurat duhovnicește la Sfânta Liturghie oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Bucuria a fost dublată și de faptul că la acest praznic credincioșii reșițeni au avut posibilitatea să se închine pe tot parcursul Sfintei Liturghii și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra. La finalul sfintei slujbe părintele arhimandrit a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația praznicului.Data: 6 august 2016 • Vizualizări: 877