Prăznuirea ocrotitorului catedralei episcopale din Caransebeş

Prăznuirea ocrotitorului catedralei episcopale din Caransebeş
La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, noua catedrală episcopală din Caransebeş îşi va sărbători ocrotitorul.
Autor: Serviciul Prezidial
La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, noua catedrală episcopală din Caransebeş îşi va sărbători ocrotitorul. Odată consacrată slujirii liturgice, în 12 septembrie 2010, catedrala episcopală din Caransebeş a primit prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un al doilea hram, ocrotitor al catedralei devenind Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul, un sfânt cu mare evlavie în rândul credincioşilor bănăţeni. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradiţional, Învierea Domnului şi, prin aşezarea ei, reprezintă un reper duhovnicesc de mare importanţă pentru eparhia Banatului de munte.

Ţinând seama de faptul că în acest an se prăznuieşte pentru prima dată ocrotirorul catedralei apiscopale, în perioada 19-20 iulie, prin binecuvântarea Înalpreasfinţitului Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, vor fi aduse în Episcopia Caransebeşului, moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la mănăsitirea Bistriţa, de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

De asemenea, la praznicul „Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul” şi mănăstirea „Sfântul Ilie de la izvor” din Bocşa îşi sărbătoreşte hramul. Astfel, în ajunul praznicului, slujba vecerniei şi a litiei vor fi oficiate de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, alături de chiriarhul locului. La zi de praznic, toţi pelerinii sosiţi la hramul mănăstirii vor avea posibilitatea să se închine la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, ce vor fi puse spre închinare în incinta mănăstirii în ziua de 19 iulie, începând cu orele 18.00, pe tot parcursul nopţii, până în dimineaţa zilei de 20 iulie, când sfintele moaşte vor fi duse la catedrala eparhială din Caransebeş.

Miercuri, 20 iulie, la orele dimineţii, va avea loc la Caransebeş procesiunea cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la reşedinţa episcopală la noua catedrală, unde se va înconjura lăcaşul de cult cu sfintele moaşte, după care un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi vor oficia Sfânta Liturghie arhierească în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, în prezenţa lucrătoare a moaştelor Sfântului Grigorie Decacapolitul.

„Este pentru prima dată când în Banat sunt aduse moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Iniţiativa aparţine Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului care a motivat această vizită aducătoare de sfinţenie prin faptul că Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, ocrotitorul catedralei episcopale reprezintă prototipul cuvioşilior în Vechiul Testament, iar cuviosul Grigore Decapolitul desăvârşeşte preînchipuirea Sfântului Ilie în ţara noastră. Aşteptăm aşadar ca toţi credincioşii să se poată bucura de mărturia sfinţeniei pe care sfântul Grigorie o mărturiseşte şi în ţinutul Banatului de munte.” ne-a declarat părintele protosinghel Casian Ruşeţ, secretar eparhial al episcopiei Caransebeşului.

Data: 15 iulie 2011 • Vizualizări: 1788