Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la moment aniversar

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la moment aniversar
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlineşte astăzi, 22 iulie, vârsta de 59 de ani
Autor: Serviciul prezidial
În ziua de 22 iulie 2010, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împlinește 59 de ani. Preafericirea Sa vede lumina zilei în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș în data de 22 iulie 1951 fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

Școala a urmat-o în satul natal apoi în localitatea Lăpușnic, iar liceul îl începe la Buziaș apoi îl continuă la Lugoj, la Liceul Coriolan Brediceanu. După terminarea liceului se înscrie la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu pe care îl promovează în anul 1974. În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universi­tar Ortodox din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Își con­tinuă studiile în străinatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).În 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg şi devine astfel doctor al Universității din Strasbourg.

În 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. În anul 1990 este ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul de Lugojanul și este hirotonit arhiereu la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. La 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Preafericitului Patriarh Daniel s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din București.

Cu ocazia aniversării zilei de naștere, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, dimpreună cu clericii și credincioșii Episcopiei Caransebeșului îi urează Preafericitului Părinte Patriarh Daniel păstorie îndelungată, multă sănătate, spor în lucrarea pastoral-misionară și să trăiască ÎNTRU MULȚI ȘI BINECUVÂNTAŢI ANI!

Data: 22 iulie 2010 • Vizualizări: 1526