Preasfințitul Părinte Ioanichie în vizită la mai multe așezăminte monahale din Episcopia Caransebeșului

Preasfințitul Părinte Ioanichie în vizită la mai multe așezăminte monahale din Episcopia Caransebeșului

Album foto
Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, a vizitat bisericile istorice din Oravița, teatrul istoric, trei mănăstiri sârbești de pe clisura Dunării, precum și Mănăstirea Nera
Autor: Serviciul Prezidial
Delegația din Muntenegru, condusă de Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei, prezentă în Episcopia Caransebeșului în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, a continuat programul spiritual-cultural, joi, 1 octombrie, prin vizitarea celor două biserici istorice, „Sfântul Ilie” și „Adormirea Maicii Domnului” din Oravița, precum și Teatrul istoric, cel mai vechi teatru din România. La fiecare obiectiv oaspeții s-au bucurat de o primire frățească, luând la cunoștință informații despre istoricul și lucrarea misionară pe care fiecare o intreprinde.

În cea de-a treia zi, vineri, 2 octombrie, s-au vizitat cele trei mănăstiri sârbești de pe clisura Dunării, Cusici, Zlatița și Baziaș. Alături de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Ioanichie, în această zi a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lukian, Episcop ortodox sârb de Budapesta și administator al eparhiei de Timișoara. La fiecare mănăstire delegația a fost întâmpinată de către viețuitorii și credincioșii așezămintelor monahale, foarte mulți dintre ei îmbrăcați în haine populare specifice portului sârbesc. Preasfințitul Părinte Lucian a oferit fiecărui așezământ monahal câte un album cu obiectivele de patrimoniu din Banatul de Munte. În continuare a fost efectuată o plimbare cu vaporul pe Dunăre de la Baziaș până la Pojejena.

Una dintre cele mai mari mănăstiri din țară și cea mai mare din Episcopia Caransbeșului s-a bucurat de cercetarea duhovnicească a doi ierarhi. Astfel că vineri, 2 octombrie, obștea monahală de la Mănăstirea Nera a fost gazdă pentru Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și pentru Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, Patriarhia Serbiei. Fiind un complex monahal de proporții vizita a cuprins în primul rând Schitul Sf. Siluan Athonitul, apoi Clinica de recuperare oncologică, prima de acest fel din țară și care este în grija mănăstirii.

În continuare ierarhii au fost primiți în paraclisul „Buna Vestire”, unde au avut posibilitatea să asculte o serie de cântări bisericești interpretate de corul mănăstirii. A urmat un cuvânt de binecuvântare pentru obștea monahală din partea Preasfințitul Părinte Ioanichie, iar apoi s-au vizitat și celelalte paraclise din cadrul complexului monahal. De asemenea le-a fost prezentat oaspeților și laboratorul „Sfinții doctori fără de arginți”, unde se prepară produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar, cum ar fi siropuri, ceaiuri, tincturi, creme, etc.

Mănăstirea Nera este aşezată în apropierea localităţii Sasca Montană, pe malul stâng al râului Nera, la 20 km de Oraviţa, în Munţii Locvei. Aşezământul monahal apare la iniţiativa şi prin strădaniile Domnului Dr. Pavel Chirilă, originar din Slatina-Nera şi fost director al Asociaţiei Christiana din Bucureşti. În prezent, mănăstirea găzduieşte peste 90 de vieţuitoare. Sâmbătă, delegația a efectuat o călătorie cu drezina pe traseul Oravița – Anina, cea mai veche cale ferată din România.
Data: 3 octombrie 2015 • Vizualizări: 1188