Preasfinţitul Părinte Lucian la 9 ani de slujire arhierească în Episcopia Caransebeşului

Preasfinţitul Părinte Lucian la 9 ani de slujire arhierească în Episcopia Caransebeşului
Joi, 26 februarie 2015, se împlinesc nouă ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian în istoricul scaun de episcop al Caransebeşului
Autor: Consiliul Eparhial
Prin lucrarea lui Dumnezeu, după ce Preasfinţitul Părinte Episcop dr. Laurenţiu a devenit Mitropolit al Ardealului, la Caransebeş a fost ales (la 8 februarie 2006) ca episcop Preasfinţitul Părinte Lucian Mic, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Tinereţea i-a oferit forţa necesară pentru împlinirea nu doar a unor proiecte noi, ci şi pentru ducerea la îndeplinire a idealurilor visate de înaintaşii din scaunul arhieresc de la Caransebeş. Cel mai important deziderat al ierarhilor de la Caransebeş, de la rectitorirea episcopiei în anul 1865, a fost ridicarea unei noi catedrale în oraşul de reşedinţă. Rânduiala lui Dumnezeu a fost ca măreţul ideal să fie împlinit, la 12 septembrie 2010, sub arhipăstorirea Preasfinţitului Părinte Lucian, dată la care întreg Banatul de munte a prăznuit sfinţirea Catedralei Învierea Domnului. Ca o răsplată a împlinirii, evenimentul s-a bucurat de participarea şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi a unui numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Evenimentul din 12 septembrie 2010 a fost, fără îndoială, cea mai importantă realizare petrecută în Episcopia Caransebeşului după întemeierea ei, în anul 1865.

Preasfinţitul Părinte Lucian a desfăşurat şi o activitate pastorală cuprinzătoare. Pentru că prezenţa episcopului în mijlocul credincioşilor este semn al unităţii şi rod al credinţei, cercetarea cu timp şi fără timp a comunităţilor din eparhie a fost grija pastorală cea mai de căpătâi a Ierarhului nostru. Acum, la nouă ani de păstorire a Caransebeşului, nici o biserică şi comunitate parohială nu a rămas necercetată. Toate cele 228 de parohii, filii şi centre misionare din eparhie au fost vizitate pentru folosul duhovnicesc al credincioşilor. A hirotonit peste 150 de clerici şi a impulsionat ridicarea şi renovarea a numeroase biserici. Este de menţionat că, în aceşti nouă ani de slujire arhierească, Preasfinţitul Părinte Lucian a târnosit peste 67 din edificiile de cult ale eparhiei, iar alte aproximativ 140 au fost binecuvântate în urma unor lucrări de refacere şi amenajare. La acestea se adaugă refacerea şi restaurarea unor mănăstiri importante din Episcopia Caransebeşului. Tot ca realizări pe plan pastoral şi misionar amintim înfiinţarea Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Caransebeşului şi organizarea de slujiri solemne şi pelerinaje în cadrul judeţului Caraş-Severin.

Prin grija Ierarhului s-a realizat, în primul rând, edificarea şi sfinţirea noii catedrale episcopale. Cu toate că finalizarea catedralei a însemnat un efort considerabil pentru o eparhie mică, cum este cea a Caransebeşului, nu au fost neglijate nici alte obiective: s-a construit un sediu nou pentru Seminarul Teologic din Caransebeş; s-a reamenajat Centrul Eparhial; s-au înfiinţat magazine de obiecte bisericeşti în cuprinsul Eparhiei; s-au înfiinţat ateliere de croitorie bisericească şi de pictură bisericească bizantină; s-a dotat atelierul de lumânări al Eparhiei cu tehnologie modernă ş.a.

Lucrarea socială a fost şi ea amplificată în Episcopia Carasebeşului. S-au înfiinţat numeroase centre în cadrul cărora se desfăşoară activităţi filantropice .ş.a. De asemenea a fost creată o rețea de Centre de Tineret în orașele Reșița, Oravița, Anina și Moldova Nouă. În cadrul sectorului social-misionar funcționează Centrul de Voluntariat coordonat de prof. Rada Petrișor, care prin intermediul trupei de teatru „Credo” susține periodic spectacole caritabile și lecții deschise pentru copiii și tinerii din așezările rurale din Banatul de Munte.

Preasfinţitul Lucian a însufleţit şi activitatea culturală a judeţului nostru. Preasfinţia Sa este autorul a numeroase cărţi şi studii de teologie şi istorie bisericească, fiind şi un permanent promotor al cercetării ştiinţifice responsabile. A sprijinit şi sprijină curent publicarea a valoroase lucrări de istorie bisericească a Banatului, încurajând, de asemenea, prin cuvânt şi faptă tinerii talentaţi şi dornici de studierea disciplinelor teologice. Pe aceeaşi linie de promovare a culturii se înscrie şi inaugurarea şi sprijinirea manifestării anuale intitulate „Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin”, eveniment ce întruneşte festivaluri de muzică corală, de poezie în grai bănăţean spre o mai mare dezvoltare şi cunoaştere a culturii populare, dar şi un simpozion internaţional de istorie şi spiritualitate bănăţeană, la care participă an de an ierarhi de seamă ai Bisericii noastre, teologi şi cercetători din ţară şi străinătate.

La ceas aniversar, când se împlinesc nouă ani de misiune creştină sub oblăduirea duhovnicească şi administrativă a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian, preoţii şi credincioşii Episcopiei Caransebeşului sunt încredinţaţi de lucrarea frumoasă ce s-a împlinit în acest răstimp în istorica instituție bisericească superioară a Banatului Montan. Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţite Părinte Episcop Lucian!

Data: 26 februarie 2015 • Vizualizări: 652